Hjem Fiske Mye lakselus fra Hardanger til Sunnmøre

Mye lakselus fra Hardanger til Sunnmøre

Av Redaksjonen

Smolt med lakselus. – Foto: Espen Bierud

Mye lakselus fra Hardanger til Sunnmøre

De siste ukene har det vært så mye lakselus på villfisken at det sannsynligvis vil medføre dødelighet for både vill laksesmolt og sjøørret i Hordaland, Sogn og Fjordane og sørlige deler av Møre og Romsdal. Det viser de foreløpige resultatene fra vårens overvåking av lakselus langs kysten.

Skrevet av: Beate Hoddevik – imr.no

– I tillegg til at en del fisk sannsynligvis dør, har lakselus også negative effekter for fisk som blir angrepet men overlever. Den kan for eksempel vokse saktere, få skader på grunn av at lus spiser på den og dermed øker risikoen for infeksjoner. I verste fall dør fisk med store skader fra lus. Siden allmenntilstanden blir redusert kan den også bli lettere bytte for predatorer, sier Ørjan Karlsen som er leder for det nasjonale overvåkingsprogrammet på lakselus.

Laksesmolt påvirkes om våren, sjøørret hele sommeren

– Om våren påvirkes laksesmolten dersom det er mye lakselus. Da svømmer den ut fra elvene og mot havet på beitevandring. Siden disse fiskene bare er ca. 20 gram vil de ha problemer med å overleve dersom de får mange lus på seg, forteller Karlsen.

Sjøørret har en annen livssyklus enn laks og oppholder seg langs kysten hele sommeren.

– Sjøørret er mer utsatt for lokalt smittepress av lakselus i fjordene, men samtidig har den mulighet til å svømme tilbake til ferskvann for å prøve å bli kvitt lusene der. Dette kan imidlertid medføre dårligere tilgang på mat og dermed dårligere vekst og i verste fall utsatt kjønnsmodning, forteller Karlsen.

Overvåker mer enn før

Årets overvåking av lakselus startet 1. mai, og har i år større omfang enn tidligere. Overvåkingen dekker kysten fra Telemark til Varangerfjorden i Øst-Finnmark. Overvåkingen gjøres i forbindelse med forventet tidspunkt for utvandringen til laksesmolt. Til nå er det områdene nord til Trøndelag som er undersøkt siden utvandringen starter i de sørnorske elvene og forflytter seg gradvis i tid nordover langs kysten.

Lite lakselus i enkelte områder

Det er lite oppdrett på Sørlandet. Dette området brukes derfor som referanseområde der infeksjonsnivået av lakselus på sjøørret anses som normalt. Det er ikke forventet negative effekter av lakselus på bestander i dette området. Sannsynligvis har lakselus heller ikke hatt negativ effekt på bestandene av hverken sjøørret eller vill laksesmolt i de undersøkte områdene i Rogaland.

Romsdalsfjorden og Trondheimsfjorden er foreløpig de nordligste fjordsystemene som er undersøkt. I begge ble det observert lite lakselus, og i vår har lus trolig ikke hatt negativ effekt på villfisken.

Om overvåkingen

Overvåkingen av lakselus utføres av Havforskningsinstituttet i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning og UNI Research-Miljø. Resultatene som legges fram nå, vil bli videre analysert etter hvert som det kommer nye resultat. Neste statusrapport kommer til høsten, mens den endelige rapporten kommer ved årsskifte.

Kilde: Havforskningsinstituttet – imr.no

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy