Team Big1 har denne gangen med Tage Aarstad fra Frøya, som får oppleve å kjøre denne enormt sterke fisken. (Foto: Team Big1)
Det fiskes store og raske fisker rundt i landet, er dette noe alle kan gjøre?
I år er det et godt regulert fiske etter verdens største tunfisk, som på norsk kalles makrellstørje. Det er 24 team/båter, som etter søknad har blitt tildelt rekreasjonsfiske etter denne kjempefisken. 6 av disse kan lande en fisk, og må avslutte fiske etter dette. 18 andre båter, kan også lande en fisk. Disse kan i tillegg, fortsette fiske for å merke levedyktig fisk. Merking er for å skaffe seg mer erfaring og kunnskap rundt bevegelsene til disse eksotiske fiskene.
Fra fiskedirektoratet får vi opplyst at det i 2020 ikke var noen begrensning i antall team som kunne fiske.
– Vi satte ikke en grense på antall team, verken i forskrift eller da vi lyste ut frist for påmelding til merk- slipp og rekreasjonsfisket i 2020. Målet var å se hvor mange som faktisk var kvalifisert sett opp mot de strenge kravene vi stilte, og ut fra det vurdere hvor mange lag som fikk delta. Dette forteller Maja K. Rodriguez Brix, Seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet.
For det er ikke bare å være interessert i fiske, som er kravet til å få bli en del av dette. Her skal det dokumenteres erfaring fra fiske av store fiskearter på alle teamets medlemmer. Man skal ha både båt, stang og sneller som er egnet for denne type fiske. Det var også et krav om at alle teamene måtte være tilgjengelig for fiske i en periode, slik at man var sikker på at man skulle få tilstrekkelig med fisk og resultater til forskningen.
-Samtidig har vi en kvote på et begrenset antall tonn. Dersom lagene skulle få med en fisk til matauk i rekreasjonsfisket, måtte vi i alle fall ikke ha flere lag med enn at det var mulig. Hvis det hadde vært flere kvalifiserte lag enn 24, er det mulig vi måtte ha tatt en loddtrekning, slik vi gjorde i fjor. Forteller Rodriguez Brix til Fiskeavisen.
Dette fisket er organisert av Fiskeridirektoratet, og merkingen er styrt av Havforskningsinstituttet. Det er som nevnt store krav til kunnskap for de som skal få være med på dette. Teamene må også kurses i merking og prøvetaking av fisk, slik at dette blir gjort på riktig måte.
Fiskeavisen har vært i kontakt med ett av de teamene som er godkjent til denne type fiske, Team Big1 fra Ålesund. De har den siste tiden vært flere turer ute på havet utenfor Ålesund.
Det er som sagt ikke bare for alle og enver å ta turen for å fiske makrellstørje. En ting er at du trenger godkjenning fra myndighetene, men du trenger også helt spesielt og kraftig utstyr.
En av stengene de har brukt, er en Prey Offshore Hunter, disse får du kjøpt fra rundt 8000 kroner. De har brukt flere typer sneller, med blant annet en Penn International 80, en snelletype som du får kjøpt fra 10.000 kroner. Så skal du ha snøre på dette, minimum 600 meter med en line som har en bruddstyrke på minimum 130 Lbs.
De fisker med en såkalt spreaderbar, som er en stang der det henger en rekke akkar/blekksprut. Det er kun det bakerste agnet som har krok, de andre er kun for å lokke til seg fisken.
Dette blir da hengende bak båten, i overflaten, slik at de også kan se når fiskene begynner å leke med byttet. Ofte kan en fisk kjøre rundt byttet flere ganger, før den tar det avgjørende angrepet.
På en av oktobers første dager, dro Team Big1 ut for å fiske på storhavet utenfor Ålesund. De hadde denne dagen også Tage Aarstad med på turen. Tage som er fra Frøya, og er en ivrig fisker med mange arter på samvittigheten, skulle nå få prøve seg på en av de råeste fiskene i havet.
De fisker 30 sjømil ute i havet, så avmarsj var satt til 0700 på morgenen. Når de endelig er på plass ute på den grunna de jakter denne torpedoen av en fisk, stiger spenningen om bord i båten. De fisker med 3 stenger, hvor de har to på siden og en i midten bak båten.
– Timene går å trua minker, da vi kun har «størjesyner» i siktet. Forteller Terje Flisnes i Team Big1 til Fiskeavisen.
De bestemmer seg for et siste drag over kanten av grunna. Der som lyn fra klar himmel smeller det. Dessverre blir det bare med den korte opplevelsen, for den kroker ikke skikkelig, og forsvinner tilbake i dypet. De avslutter for dagen, og setter kursen tilbake til Ålesund.
Dagen etter er de uten enda tidligere. Værmeldingen forteller at det skal være mulig å få fiske på tilnærmet flatt hav denne morgenen. Da er det lettere å se makrellstørja i overflaten, slik at man kan kjøre seg inn mot stimene.
Værmeldinger er som alltid ikke til å stole på, så ute på grunna var det fortsatt 6 m/s med nordavind.
-Etter en stund roet vinden seg, og da tok det ikke lang tid før vi fikk se de første fiskene jage i overflaten. Vi ser fisk på flere steder rundt båten, forteller Flisnes.
De legger nå kursen mot de områdene de har sett fisk plaske i overflaten. En makrellstørje begynner å jage etter agnet, så etter noen sekunder smeller det i en av stengene. Fisken sitter og den raser ut i kjent stil.
Det blir full mobilisering om bord i båten. Jørgen Mek, som også er fra Team Big1, hjelper Tage Aarstad på med seletøyet. Nå skal unggutten få kjøre noe det råeste som finnes av fisk.
Tage kjører første del av landingen, så tok Flisnes siste del. De brukte rundt 60 minutter fra den var kroket til den var merket som sluppet tilbake i havet.
.- Når jeg fighta fisken, følte jeg på et sjukt adrenalinrush og krefter jeg aldri har kjent på før. Det er det desidert sykeste jeg har vært med på. Jeg fikk virkelig kjenne på kreftene til en av verdens sterkeste fisker. Dette fortelleren opprømt Tage Aarstad til Fiskeavisen.
–
1 kommentar
[…] Les også: Nå kan alle fiske tunfisk, hvis de har den rette kunnskapen og riktig utstyr. […]