Hjem Fiske Denne fisken har aldri blitt fanget i Norge

Denne fisken har aldri blitt fanget i Norge

Av Redaksjonen

Det er ikke alltid like enkelt å vite hva man får på kroken. Slik var det også for Håvard Berakvam, som i forrige uke trodde han hadde fått en Pigghå. Han tok bilde av fisken og slapp den pent ut igjen. Men etter å ha postet bildet av fangsten på Facebook, viste det seg å være en sensasjonell fangst.

Det var den ivirige artsfiskeren Daniel Andersen som oppdaget at dette var en Glatthai, og ikke en Pigghå, som Barakvam hadde fanget.

– Jeg tenkte at dette er jo ikke noen pigghå! Hodeform og finner stemmer ikke. Og den hadde ikke piggene. Så jeg tenkte først hvitflekka glatthai, men den mangla de hvite prikkene, og da gikk det opp for meg at det var en glatthai! Eller smoothhound, som våre gode venner i England kaller den. Og det er jo rimelig sprengt med en slik fangst her til lands!

Når Fiskeavisen tar kontakt med Claudia Junge, forsker ved Havforskningsinstituttet, synes hun fangsten til Berakvam var kjempespennende.

– Så langt jeg vet, er der ingen registrert fangst av denne glatthai art (Mustelus mustelus) fra Norge. Jeg har funnet på forskjellige steder at den er en “sjelden gjest” i Norsk farvann men ingen spesifikk observasjon, fangst eller noe som dette. Nærmeste jeg kunne finne er hvitflekket glatthai (Mustelus asterias) som er rapportert i Artsdatabanken, forteller Junge til Fiskeavisen.

Kort info om arten:

Mustelus mustelus (glatthai) 

Forbredring i Norøst-Atlanteren er opp til De Britiske Øyer vanligvis, så Norge er lengere nor fra etablert område. Sørover er den funnet ned til Marocco og inn i Middelhavet.

Denne demersale kystarten finnes på kontinentalsokkel og øverste bakke, fra tidevann til minst 350 m dybde, men vanligvis i grunt vann fra 5-50 m på sand og gjørmete underlag (IUCN). 

Maks. lengde er 2meter, men vanlig er 1 meter. Maks. rapportert alder: 24 år, 

Fôrer hovedsakelig på krepsdyr, men også blekkspruter og beinfisk.

IUCN rødliste klassifisert som sårbar.Av: Claudia Junge, forsker ved Havforskningsinstituttet.

Berakvam har blitt kontaktet av Artsdatabasen for å få registrert arten sin, da de ikke hadde noen observasjoner av denne i Norge. Det er da Håvards observasjon og fangst som er den første i Norge.

Berakvam ble selv svært overrasket over sin egen fangst, og syntes det var veldig stas å få denne glatthaien på kroken.

– Hadde jo vært ekstra moro om jeg hadde forstått det var en glatthai, og ikke en pigghå, som jeg var helt sikker på at det var. Må nok begynne å sjekke litt nøyere fremover når jeg får haifisk, forteller Berakvam til Fiskeavisen.

Han ble også meget glad for korrigeringen fra Andersen.

– Alltid kjekt med dyktige sportsfiskere som korrigerer feilidentifisering, forteller Berakvam.

Glatthaien ble tatt i Ilsvåg i Sandeidfjorden på DAM D-Fender III surfcasting med Shimano Baitrunner ST 10000RB med reke og makrell som agn.

– Tipper den sto på 10-15 meter dyp, da den tok på innsveiv fra 20-30 mtr, avslutter den lykkelige fiskeren til Fiskeavisen.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

3 kommentarer

SF 24. oktober 2020 - 12:22 Svar
Redaksjonen 26. oktober 2020 - 19:34

Det der er en gråhai, ikke en glatthai =)

Svar
Sjelden haifangst på isen - Fiskeavisen.no 8. februar 2021 - 22:02

[…] gråhai, glatthai eller hvitflekket glatthai, det er ikke alltid like lett å vite hva man har fått på kroken. Den […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy