Hjem Fiske Første kveitetur, ga kjempefangst!

Første kveitetur, ga kjempefangst!

Av Redaksjonen

Kveite er ikke akkurat en uvanlig fangst, men når den bikker 100 kilo, så er ikke det hverdagskost. Spesielt ikke når det er din første tur med kveitefiske heller. Rune Grønlund fra Åmot greide å få sin første kveite på 196 cm, noe utifra den godt brukte kveitetabellen anslår er en vekt på 100,4kg.

For Rune har fisket hele livet dreid seg mest om elvefiske, primært etter ørret og han er også en lidenskapelig laksefisker. Når han har bedrevet sjøfiske har det dreid seg om familiekos i en liten båt i ferietid med familien, så denne formen for havfiske var noe helt nytt for han.

-Jeg og en fiskekompis begynte å leke med tanken på kveitefiske når vi var på en laksetur utpå sensommeren, om at vi skulle besøke en kamerat av han som bodde på Sørøya. Så da bestilte vi flybilletter i oktober, forteller Rune til Fiskeavisen.

Målet for Rune var hverken det ene eller andre, utenom å oppleve noe nytt. Men et lite håp hadde han, og det var å slå vekten på sin tidligere lakserekord som var en laks på 18,2kg!

Onsdagen gikk til torskefiske, mens torsdagen skulle det fiskes mer spesifikt etter kveite.

Foto: Privat

– Vi leide oss en båt denne dagen, og vi var totalt 5 stykker på tur. Fantastisk vær og en rolig sjø gjorde det hele til et postkort. Vi brukte kveitejigger, altså for meg en gummifisk med en krok på, forteller Rune.

Kompisen til Rune var første mann som fikk en kveite på 10-12 kg, og litt senere kom det to litt mindre kveiter i båten, før det ble rolig en god stund, og de flyttet litt på seg.

Bilde av stanga til Rune, mens kveita drar i andre enden – Foto: Privat

Etter noen minutter opplevde Rune det han vil beskrive som et hugg/følelsen av å sitte fast. Etter et par minutter fikk han beviset på at det ikke var bunn han hadde på.

– Sånn veldig kort fortalt så dreide dette seg om å holde fast i stanga, og ihvertfall ikke slippe den. Fisken hadde ikke noen voldsomme utras, men ga hele tiden beskjed om at den var der. Når det nærmet seg at den ville vise seg for første gang, oppdaget vi at vi nok hadde forflyttet oss en drøy kilometer på vannet, så det var ingen tvil om hvem som taua på hvem. Etter ca en halv time kom fisken til syne, det hele var jo surrealistisk så det holdt, i vår verden var fisken enormt stor. Vi var som sagt 5 stykker ombord, og jeg tror hver eneste hånd var nødvendig for å få tilrettelegge det å få fisken over bord. Etter det var jeg vel bare totalt utladet, skjønte ikke helt hva som hadde skjedd, forteller Rune til Fiskeavisen.

Rune sier at alle gledet seg stort over fisken, alle skjønte at dette ikke var hverdagskost, når Fiskavisen spurte om det ble noe sjalusi om bord i båten.

De fikk ikke veid kveita ut fra omstendighetene, så de valgte å bruke kveitetabellen som viste at en lengden var på 196cm, som tilsvarte en vekt på 101,4kg. Kveitetabbelen er laget for å gi en induksjon på vekta. Den kan være avvikende. Fiskeavisen vil også opplyse at alle kveiter over 200cm må settes tilbake i sjøen død eller levende.

Rune Grønlund vedsiden av kveita på 196cm – Foto: Privat

– Dette var min første og eneste kveite hittil i livet, men man skal ikke se bort ifra at dette skal prøves igjen, det var en helt vanvittig opplevelse, avslutter en meget fornøyd Rune til Fiskeavisen.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy