Hjem Nyheter Har lykkes med å «lagre» makrellstørje i merd

Har lykkes med å «lagre» makrellstørje i merd

Av Redaksjonen

Mannskap og forskere inspiserer fisken og transportmerden, som er utviklet av HI-ingeniør Jostein Saltskår. Ser du den 220 kilo tunge størja? (Foto: Sølve Kvernøy, mannskap på “Vestbris”)

I flere år har havforskerne forsøkt å få til levendelagring av verdens største tunfisk, makrellstørja.

HAVFORSKNINGSINSTITUTTET – Forfatter: Erlend Astad Lorentzen

Fredag ved Stad kom gjennombruddet. Da klarte forskerne fra Havforskningsinstituttet, fiskebåten «Vestbris» og Fiskeridirektoratets «Fjordgyn» å fange og overføre én makrellstørje fra not til en egenutviklet transportmerd, som de tauet til land.

I flere år har havforskerne forsøkt å få til levendelagring av verdens største tunfisk, makrellstørja.

Fredag ved Stad kom gjennombruddet. Da klarte forskerne fra Havforskningsinstituttet, fiskebåten «Vestbris» og Fiskeridirektoratets «Fjordgyn» å fange og overføre én makrellstørje fra not til en egenutviklet transportmerd, som de tauet til land.

Levendelagring er kanskje løsningen på flere utfordringer

– Det er stor stas å endelig lykkes! Vi har lært masse allerede. Nå håper vi å kunne skalere opp eksperimentet med en større fangst i løpet av uken, sier prosjektleder fra Havforskningsinstituttet, Manu Sistiaga.

Å kunne lagre de enorme makrellstørjene levende i merd er en slags hellig gral for fiskeriet. Det gjøres i Middelhavet, men under helt andre forhold.

Gjennom vanlig notfiske er størjene vanskelige å håndtere raskt nok, og kvaliteten forringes fort. I tillegg er det en fordel å kunne sende fisken ut i markedet litt og litt, istedenfor alt på en gang.

Levendelagring kan løse dette. Men det er mange forskningsspørsmål.

(Les også prosjektomtale fra 2020: Vil fange makrellstørjer på 250 kilo – og lagre dem levende i merd)

Trygg på at også større fangst vil gå fint å flytte

– Nå vet vi at vi kan få til en kontrollert overføring fra not til transportmerd, og vi har dokumentert at størja har det bra i transportmerden, selv etter to døgns tauing til land, sier Sistiaga.

– Merden danner et stort og dypt basseng. Vi er trygge på at vi fint kan ha 50–100 fisker oppi, sier han.

Vel inne ved land kunne forskerne inspisere merden, fisken og avlive den kontrollert ved hjelp av strøm (et annet, relatert HI-prosjekt).

Løser ut mange nye spørsmål

Deretter tok forskere fra NOFIMA og HI en rekke prøver for å finne ut mer om kvaliteten på kjøttet. Fisken ble levert til mottak hos Domstein Fish på Måløy og skal sendes til Oslo for å teste markedet.

– På sikt må vi også se på hvor lenge makrellstørje kan stå i merd, hvor mye fôr de trenger og hvilke temperaturer de tåler. Men først må vi forbedre fangst og overføring, sier Manu Sistiaga.

Forskeren roser årets samarbeid med fiskerne og Fiskeridirektoratet.

Roser samarbeidet med Fiskeridirektoratet

I tillegg til å stille med båt og mannskap, står direktoratet for koordinering av prosjektet og kontakten med ICCAT – kommisjonen som forvalter makrellstørje i Atlanterhavet. Det er strenge krav og mye rapportering knyttet til arten.

– ICCAT har strenge krav til fangst og rapportering av makrellstørje med not. Regelverket er tilpasset fiskeriene i Middelhavet, hvor forholdene er svært annerledes. Der bruker de dykkere i stor grad, noe vi ikke har muligheter for Norge, sier Hermann Pettersen, prosjektleder i Fiskeridirektoratet.

Selfie av to personer på dekket på fiskebåt. Han ene holder opp en plakat med en tekstkode på.
Prosjektledere Hermann Pettersen (Fiskeridirektoratet) og Manu Sistiaga (Havforskningsinstituttet) med autoriseringskoden fra ICCAT for den første overføringen.

– Må lage nye metoder tilpasset Norge

Han mener vi må tenke annerledes her til vanns, samtidig som vi lager et fiskeri som er bærekraftig, kontrollerbart og godtatt av de andre medlemslandene i ICCAT.

– Prosjektet viser viktigheten av godt samarbeid mellom forvaltning, næring og forskning. I år var vi heldige som fikk leie «Vestbris», med et erfarent mannskap med god kompetanse på størje og låssetting. Vi vil berømme dem og resten av teamet her. Dette er en stor jobb, og vi har bare fyrt av startskuddet, sier Pettersen i Fiskeridirektoratet.

De gjenstående dagene av toktet foregår ved Byrknes og Fedje, hvor de har stående en mer permanent lagringsmerd hos anlegget til Viking Delights. Målet er å fange flere størjer og få overført dem til denne.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy