Hjem Fiske Hva er og hva gjør en sportsfiskekonsulent hos Norges Jeger og Fiskerforbund?

Hva er og hva gjør en sportsfiskekonsulent hos Norges Jeger og Fiskerforbund?

Av Redaksjonen

Norges Jeger og Fiskerforbund har ansatt en ny sportsfiskekonsulent. Vi tok en prat med han for å finne ut om hva en sportsfiskekonsulent gjør, og hvem Sondre er.

Interessen for fiske startet for maaange år siden, og ørretfiske på Hardangervidda med min far var den spede starten på en altoppslukende hobby. Den virkelige smellen kom når en barndomsvenn fikk fatt i en fluestang, og vi dro ned i den lokale elva for å lure småørret på tørt. Da var jeg virkelig solgt.
– Sondre Breian

Hvem er Sondre Breian?

Jeg er en ung mann på 23 år som er lidenskapelig opptatt av sportsfiske, rekruttering og ivaretakelse av våre sportsfiskeresurser. For tiden tar jeg en mastergrad i naturforvaltning med fokus på forvaltning av fisk og vann ved NMBU, samtidig som jeg sitter med verdens kuleste tittel og jobb, nemlig sportsfiskekonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Personlig har jeg vel kanskje hatt en litt merkelig utviklingskurve når det gjelder sportsfiskemetoder. Det å starte som tørrfluenerd fra 12 års alderen er vel kanskje ikke den vanlige veien å gå, men det var på et vis deilig å nerde så mye fra start.

Når alder for videregående var nådd, var selvfølgelig sportsfiskelandslinja i Grong et naturlig valg. Der var allsidigheten og bredden stor, og selv med et ekstremt rasistisk syn på andre sportsfiskemetoder, ble jeg sakte, men sikkert mer og mer glad i både havfiske, artsfiske og ikke minst predatorfiske. Laksefiske traff meg derimot aldri skikkelig, selv med en av landets beste elver rett utenfor hybelen. Tiden får vise om denne lysten klarer å blusse opp 😉

Hva er og hva gjør en sportsfiskekonsulent?

Bortsett fra det å være en skikkelig fiskeboms, er en sportsfiskekonsulent en viktig brikke i jobben for å legge til rette for, samt synliggjøre bredden og dybden i sportsfiske i regi av NJFF. Vi har et fantastisk mangfold av arter og metoder i Norge, som det er viktig å ta hensyn til og jobbe for.

Jobben som sportsfiskekonsulent er i stor grad rettet mot å utvikle sportsfiske, fremme vår fantastiske hobby og skape synlighet til allmenheten for å sikre at våre sportsfiskeresurser og -rettigheter ivaretas, både på lokalt, regionalt og nasjonalt plan.

Ansvarsområdene for stillingen er følgende:

  • Forbundets sportsfiskesatsing
  • Gjennomføring av kurs og aktiviteter
  • Initiere og gjennomføre aktiviteter og kampanjer innenfor innsatsområdet
  • Produksjon av opplærings- og informasjonsmateriell
  • Følge opp fagområdet i forbundets kanaler
  • Styrke kontakt og samhandling med NJFFs ulike organisasjonsnivåer innen arbeidsfeltet​

Vil vi sportsfiskere merke noe mer tilstedeværelse av NJFF fremover?

Absolutt, dette er min kjernesak og «drive» i denne stillingen! Samtidig er det viktig å nevne at NJFF har gjort en fantastisk jobb for oss sportsfiskere i en årrekke, selv om det ofte har foregått i kulissene og ikke har blitt fremmet. Spesielt gjelder dette våre lokallag rundt om i Norge, som hvert år jobber for rekruttering til sportsfiske blant unge. 

Det største fokuset fremover vil bli å vise all den gode jobben vi gjør, spisse oss inn mot både bredden og dybden av sportsfiskere og fremme et stort mangfold av arter og sportsfiskemetoder, både fysisk og på nett. Mye av arbeidet formes enda, men ulike aktiviteter, synlighet på sosiale medier og video- og bildemateriale vil bli viktig i forbindelse med dette arbeidet.

Når det gjelder konkurranser, er NJFF allerede veldig aktive når det kommer til isfiske, men det er definitivt rom for og etterspørsel etter flere disipliner. Havfiske, predatorfiske, fluefiske og meitefiske er alle spennende grener som kan løftes frem i tiden fremover.

Til slutt vil jeg oppfordrer alle sportsfiskere til å møte NJFF med blanke ark og ett nytt blikk. Sett pris på all den fantastiske jobben som er blitt- og blir gjort i våre vannforekomster. Vi skal strebe for å bli en fremoverlent, moderne, inkluderende organisasjon for sportsfiskere, men for å gjøre det trenger vi så mange vi kan med på laget. Så punkt nummer en er å bli medlem av NJFF, og sitter du inne med noen ønsker og tanker rundt sportsfiske (medlem eller ei), oppfordrer jeg deg til å lufte dine tanker med meg på: sondre.breian@njff.no

Alle sportsfiskesaker er verdt å prate om!

Hva betyr sportsfiske for deg?

Kanskje en klisje å si, men sportsfiske er alt! Nå er det jo både hobby, utdanning og yrke. Stort bedre kan det vel ikke bli.

Er det noe spennende vi som sportsfiskere kan glede oss til i fremtiden (tenkte litt generelt på denne, tok jo opp litt om satsningen fra NJFF over)?

Absolutt! Foruten satsningen på sportsfiske fra forbundets side, er jo sportsfiske generelt inne i en stor utviklingsfase. Sosiale medier har gjort fiske hipt & kult, og både fiskefaglig kunnskap, samt spennende destinasjoner har aldri vært lettere tilgjengelig. Corona har også gjort at rekordmange bruker naturen, og det er veldig bra. Det er også gledelig å se at så mange ungdommer blir fristet til å prøve denne fantastiske hobbyen.

Når det gjelder personlig utvikling og karrierevei innenfor sportsfiske, begynner virkelig mulighetene å åpne seg. Etterspørselen for fiskeguider stiger, sponsormulighetene blir flere, og konkurransene mer seriøse. Finnes det et riktig tidspunkt for alle dere som sitter med ønsket om å satse på sportsfiske, er det absolutt nå.

På fritiden har du en podcast for sportsfiskere, kan du fortelle litt mer om den?

Selvfølgelig! Undertegnede og en god venn ved navn Johann Vangerud, driver en podkast som heter «sportsfiskepodden». De siste årene har mediet «podkast» vært i vinden som aldri før, men det har alltid vært et lite tomrom når det kommer til norske sportfiskepodkaster.

Vi tok derfor sakene i egne hender, og startet opp tidlig høst 2020. Responsen har vært enorm, og veldig positiv! Det gir jo en kjempeboost for å fortsette dette arbeidet, selv om det til tider er veldig arbeidskrevende i tillegg til jobb, studier og privatliv.

Tanken bak podkasten er å ha et tilbud til alle sportsfiskere som gir underholdning, læring og ikke minst artige fiskehistorier fra både kjente og ukjente fiskeprofiler innenfor en rekke sportsfiskedisipliner. Vi har også et samarbeid med skittfiske, og kjører jevnlig kule giveaways til medlemmer av vår podkast. Om du ønsker å være med i trekninger av ulike premier og støtte arbeidet vi gjør, kan du søke på «sportsfiskepodden» på patreon.com.

Her vil det også dukke opp noen eksklusive episoder etter hvert. Uansett setter vi stor pris på alle som velger å lytte, og som sender inn hyggelige og konstruktive tilbakemeldinger.

Hvor finner man podcasten?

Podcasten finner du på alle de større podcastplattformene, som Spotify, Itunes, Castbox, Anchor med fler. Du finner oss også på Instagram, Facebook og Patreon under navnet «sportsfiskepodden»

Helt til slutt, hva er ditt beste fisketips nå inn mot sommeren?

Når det gjelder mitt beste fisketips frem mot sommeren, vil jeg si at det er å gjøre seg kjent med nærområdet sitt og kartlegge hvilke fiskemuligheter man har der! Dagens situasjon begrenser jo i stor grad reising, og dette gjør at fisketurene ofte må legges til hjemmebane.

Jeg vil driste meg til å si at uansett hvor du bor i Norge har du et vann, en elv eller kystlinje med gode sjanser for både store fangster og store individer av enkelte arter. Dette kan være fin motivasjon til å tenke utenfor boksen, å prøve en eller flere arter eller områder som du ikke har fisket etter, eller på tidligere.

Når det gjelder informasjon om lokalområdet, ta kontakt med din lokale jeger- og fiskerforening! Både fiskekunnskapen og fiskeskrønene er mange og gode i slike miljøer, og kanskje noen av de hjelper nettopp DEG til å fange sommerens drømmefisk?

Skitt fiske!

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy