Hjem Fiske Ingrid & Emil jobber med sin lidenskap

Ingrid & Emil jobber med sin lidenskap

Av Daniel

Ingrid Hagerup(21) og Emil Auren(21) jobber begge som roere for Grande Gaard, og jobber på denne måten med laksefiske. Fiskeavisen har tatt en prat med Ingrid & Emil for å snakke om det å jobbe som roer.

Det er en lidenskap og en hobby. Jeg synes det er kjempe morsomt, og det er mye action om du får på en laks, innleder Ingrid.
Hun er oppvokst med laksefiske på familiegården, men fikk likevel ikke sin første laks før hun ble eldre.

Det var kanskje for tre år siden, sier hun.

Emil kommer egentlig fra Oslo, men flyttet oppover for å begynne på Sporsfiskerlinja ved Grong.

Da møtte jeg Ingrid, som bor på Grandegård. Jeg ble selv roer og introdusert for laksefiske, forteller Emil. Han mener selv han ble frelst for laksefiske på dette tidspunkt, og røper samtidig at han har holdt på med laksefiske i 4 år allerede.

Det som er gøy med å ro gjester er å se gleden når det hugger i en laks. Da er det kjempeartig å se gjestene sine ansiktsuttrykk, forteller Ingrid, og Emil nikker.

Vi ror sikksakk, over elva, også må vi vite litt om hvor laksen står og hvor den går. Det nytter ikke å bare ro viltert rundt, fortsetter Ingrid.

Foto: Privat

Helt typisk så starter vi øverst på valdet, også slipper vi vare båten med strømmen. Vi holder båten gående så du får dekket de primærområdene du vil, så slipper vi deg sakte nedover elva, så kjører vi opp på toppen igjen og gjør det samme på nytt. Da er det veldig spennende, for plutselig hogger det til, sier Emil.

Ingrid tror det er gården som har fått henne til å begynne å jobbe med laksefiske. Hun kan fortelle at den har gått i generasjoner og at hun har veldig lyst til å ta over etter hvert. Laksefiske er det de lever av på gården, og Ingrid har automatisk hengt med.

Oslogutten Emil har alltid vært interessert i fiske, noe som var grunnen til at han startet på sportsfiskerlinja. Han har alltid vært glad i å fiske ørret, og når han møtte Ingrid startet han med laksefiske også. Likevel innrømmer han at han liker å fiske etter det meste.

Er det litt sånn at man blir frelst etter den første laksen? Ja det er jo det. Det er noe helt annet enn ørret igjen. Det er noe helt annet. Spesielt når du tar den på Grande, ettersom det er så mange forskjellige vald å velge mellom. Der har du alt fra perfekte fluefiskeplasser, landfiske, markfiske eller fra båt. Det er rett og slett mye forskjellig.

Det er veldig mange som tror det er dyrt å drive med laksefiske, men vi prøver å tilpasse prisene, slik at alle kan prøve å fiske. Det er ikke noe vits med å ha høye priser slik at nesten ingen har muligheten. Det må være et tilbud for alle; studenter, barn, unge, voksne og eldre. Fiske for alle er viktig, forklarer Ingrid.

Laksefiske er jo veldig mannsdominert, så hva tror dere må til for at flere kvinner skal begynne å fiske laks?

De må kanskje se at det er mulig, og er for alle. Ikke bare mannfolk. Det er det samme med de eldre. Det er ikke veldig mange unge som er ute og fisker, men å se at andre gjør det skaper ofte motivasjon, forteller Ingrid, før hun fortsetter.

Foto: Emil Auren

Det er litt som når jeg fikk min første laks. Jeg tenkte at det kom til å bli tamt og kjedelig. Det var Emil som skulle ro for meg, så jeg tenkte jeg skulle bli med for å være snill. Jeg hadde tatt med mg boka Truls Svensen over Grønland, og hadde planer om å lese den ferdig. Jeg kom ikke til første side før det bet. Jeg skjønte ingenting, men fikk laksen på land. Den var på 4 kilo, og jeg tenkte med en gang at dette var artig. Jeg sa at vi måtte ta en tur til, for nå er den i hugget. Det ble en til på 4,5 kilo og etter det har jeg bare gledet meg til hvert år, og håpet på en knall sesong. Det er jo veldig artig.

Emil hva var din første laks?

 Det var med deg det, sier han, og ser bort på Ingrid. Det var under brua. Da skulle jeg prøve å ro på Ingrid for at man må ro på en laks for å bli roer. Så vi begynte å ro, og plutselig hugget det til under brua. Det var heftige greier! Fisken raste ut og greier. Det endte med at den gikk over en kant og røyk hele greia.

Det var faktisk med deg det, så ser han bort på Ingrid. Det var under brua det.
Da skulle jeg prøve å ro på Ingrid for at man nå ro på en laks for å bli roer.
Så begynte vi å ro, så plutselig hugget det under broa. Det var heftige greier! Fisken raste ut og greier. Det ente med at den gikk over en kant og røyk hele greia.

Vi retter fokuset tilbake på kvinner og laksefiske. Både Ingrid og Emil har ideer om hvordan vi skal få flere damer ut i elva.

Det er viktig at sånne som Ingrid er med på Camp Villmark og forteller om fiske og viser frem at kvinner også får til dette, sier Emil.

Foto: Emil Auren

Ingrid presiserer dog at det er flere damer som er med å fisker etter laks enn det de fleste faktisk tror.

Noen er med mannfolka sine, men det er faktisk noen som kommer alene også. Det er ikke mange, men de blir flere, forteller hun.

Ingrid skyter inn at det er noen som er med mannfolka sin med å fiske laks også er det faktisk noen som kommer alene også. Det er ikke mange, men det kommer flere.
Fiskeavisen har også fått vite at Norges Jeger og Fiskerforbund er i planleggingen av å arrangere prøvefiske for å øke interessen, etter suksessen med prøvejakt.

Om man er ung å har lyst til å starte med laksefiske. Hvordan går du frem?

Det er for eksempel bare å ta kontakt med Anne på Grandegård og snakke med hun eller en av oss. Så er det bare spørre om det man lurer på og generelt høre om man kan komme på laksefiske hos hun. Egentlig ganske enkelt å komme i gang med laksefiske.

Anbefaler alle å komme til Grande Gaard å fiske laks til sommeren, smiler Emil.

Takk for praten, så ønsker vi dere lykke til med årets sesong!

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Frode tok sesongens første laks - Fiskeavisen.no 14. mai 2019 - 16:11

[…] Les også: Ingrid & Emil jobber med sin lidenskap […]

Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy