At lakseoppdrett skaper sine problemer, det vet vi. Blant annet fører det med seg en haug av forurensninger og lus! I senere tid har det kommet opp en løsning på hvordan lusen kan minskes.
Ivar Kaldheim jobber også med oppdrett, men ikke lakseoppdrett! Ivar gjør som andre nordmenn flest, han starter dagen med en kopp kaffe og begynner på jobb klokken 07. Jobben hans er innen oppdrett av rognkjeks. Rognkjeksen som blir til her, har en misjon. De skal bekjempe lakselus fra merdene som brukes til oppdrett av laks. Jeg spurte Ivar om han kunne fortelle litt om hvordan en arbeidsdag innen rognkjeks oppdrett funker, for dette tiltaket er noe flere av oss som hater lakselus setter stor pris på. Ivar svarte ja og deler gjerne både bilder og info fra jobben sin med oss.
Her er rognkjeksen fra den blir født til den er stor nok til å gjøre oppgaven sin i laksemerdene. Ivar og kollegaene fôrer og passer på disse søte små fra de er yngel av. Men de roter fælt også, derfor må det daglig fjernes fôrrester fra bunn og eventuell døfisk må ryddes ut. Oksygenen må også måles daglig. Alt dette gjøres for å holde miljøet i karet så bra som mulig og for å hindre bakterievekst.
Ivar selv holder seg mest til yngelproduksjon. Der må det også produseres levende fôr til de minste fiskene ettersom at små fiskelarver vokser veldig fort og utvikler seg mye på kort tid. De trenger derfor fôr med høy ernæringsverdi. De bruker artemia som levende fôr. Artemia er et lite krepsdyr, som klekkes etter ca 24 timer og deretter går 24 timer til med anrikningsmiddel for å øke ernæringsverdien.
Ivar forteller at rognkjeksene er ca 130mg når de klekkes og må være hos dem 500 døgngrader etter vaksinering (eksempel: vaksinere ein torsdag, ei uka etterpå så har dei stått 7 dager med vanntemperatur på 8 grader = 56 døgngrader) og da er de ca 40 gram i snitt. Alt varierer litt med årstid og vanntemperatur, men når de er ca 40gram er de leveringsklare for merdene eller andre kunder som trenger rensefisk.