Hjem FiskeLaksefiske Meninger: Den mørke siden av laksefiske – Nærøydalselva

Meninger: Den mørke siden av laksefiske – Nærøydalselva

Av Redaksjonen

I disse dager med den tørken vi har i mange elver nå så er det blitt innført ulike tiltak i påvente av nedbør av betydning. Noen elver har også blitt stengt.  Situasjonen i år er tøff, men natur er natur, og vi som fiskere, sammen med laks og sjøørret får bare være tålmodige.

Skrevet av: Ole Martin Gilbu – Fiskejegeren.com

Jeg stiller meg fortsatt noen tanker om forvaltningen av enkelte elver, men i disse elvene det er blitt gjort lite/ ingen tiltak, ja der får vi fiskere heller ta litt ansvar.

Nå er det ikke den lave vannføringen dette innlegget skal handle om.

Det jeg ønsker å få frem nå er noe fra den «mørke» siden av laksefisket som går mange år tilbake i tid, og som fortsetter i samme grad den dag i dag. Noen av disse problemene er det nok flere elver som opplever og er helt innafor å begynne å jobbe mer i mot.

Nå skal vi inn til Sogn og til den vakre Nærøydalselva. En elv som er kjent for mange som en perle omgitt av sine vakre omgivelser. En elv som har hatt en god utvikling med tanke på laks, fra den gangen elven ble stengt noen år og nye regler ble innført.

Det er selvfølgelig positivt når det går rette veien, både for elven sin del, dalen med sine grunneiere, dalen generelt og for oss som har den lidenskapen for å fiske laks.

Vi alle som fisker laks ønsker jo at det skal være fisk på elvene, at det skal være et miljø langs elven som viser at vi deler de gledene vi har for fiske og ikke minst at regler blir overholdt.

Hva skjer egentlig når mye av dette forsvinner i et spill for galleri ? Hvor man skal prøve å vise sider som skal fremstå slik det burde og skal være, men med helt andre agendaer.

Dette er det som har vært et problem i Nærøydalselva  i mange år og som fortsatt er et stort problem. Når noen tar seg ekstra friheter og brøyter vei for å få alt til å stemme overens med det som kan tjene sin egen vinning størst.

Det har seg nemlig slik at utviklingen i denne elven har blitt utnyttet på en svært negativ måte. Her har store deler av elven blitt leid opp fra ulike grunneiere for videresalg av fiskekort i elven. Utførelsen av dette blir gjort på en måte jeg ser på som svært negativ.

Jeg sammen med flere har selv bevitnet mange hendelser opp med årene der utførelsen av  «rykke» fiske preger sterkest.   Dette har blitt bevitnet av ganske mange opp med tiden og mange laks er fanget i hølen nedenfor den hølen dette utføres på det verste, med kroker hengende både i rygg, og haleparti.

Gjentatte overtramp av fiske grensene med tjuvfiske på ikke disponibelt vald, lite respekt for «rødt» flagg, som betyr begrensning i fiske på grunn av lav vannføring. Et fiske med store spinnere på plasser det ikke burde vært tillatt. Et godt eksempel er oppstrøms kast med stor spinner inn i fossen øverst i elven der det samler seg mye fisk og som ikke kommer lenger. Her krokes ofte fisken andre steder enn i munn. Svært lite respekt og holdninger ovenfor de valdene som egen grunneier tar seg av eget salg av fiskekort.  Når slike hendelser skjer gjentatte ganger og samme sirkelen gjentar seg , da er det ikke lenger tilfeldig.

Det er stor mistanke om feilrapporteringer i elven ut i fra bevis fra fiskere fra aktuelle fiskeområder, hvor det er oppgitt fangster dem  selv ikke verken kan forstå at dem har fått eller forklare hvordan har blitt oppført. Jeg har mine meninger om årsak, noe jeg faktisk er ganske så sikker på stemmer, men det er sak som er tatt videre og resultatet av det vil komme senere.

Alt i alt så er det så mange forskjellige episoder og erfaringer med dette opplegget som foregår i elven og denne dalen, der «rykke» fisket har høyeste prioritert sammen med feilrapportering, men også holdningsproblemet med ingen respekt for valdet som er utenfor jerngrepet som skygger over store deler av elven. Måten dette driftes på pr dags dato er ikke holdbart.

Det har tidligere blitt tatt opp videre med alle disse problemene uten at det har blitt tatt tak i.

Jeg er selv så heldig å få fiske på et vald av en grunneier som virkelig hele tiden tenker på elven og de som fisker der sitt beste. Ei grunneier som velger å stå på sitt og ei grunneier som lytter til den erfaringen og meningen vi som fisker der har og gir. Ei som ønsker at ting skal gå riktig for seg, at regler skal overholdes og ikke minst at det skal være et miljø langs elven som skal være levelig for alle.

Jeg må jo si at jeg lenge har fundert på hvordan noen av grunneieren som leier bort sine fiskerettigheter ønsker at det er slik fiskerettene deres skal bli ivaretatt. Dette er ikke Nærøydalselva verdig.

Jeg har en stor oppfordring nå og det er at alt dette skal bli tatt tak i. Dette er saker som har pågått i mange år, mange har erfart negative møter med Nærøydalselva nettopp på grunn av disse problemene, og mye foregår bak kulissene som burde kommet frem i lyset. Det er også personer som har fortalt om  disse problemene som har fisket de aktuelle områdene, men som ikke ønsker å stå frem i frykt for å ikke få fiskemuligheter i elven igjen. Det er en skremmende holdning.

Grunnen for at jeg skriver dette innlegget på bloggen min nå er for min tilknytning til dalen og for min enorme lidenskap for nettopp laks og sjøørretfiske. Jeg har besøkte denne elven siden jeg satt på skulderen til faren min da jeg var noen måneder gammel og har besøkt denne dalen en eller flere ganger hvert eneste år frem til nå. Min familie på farssiden er fra Gudvangen og fiske i denne elven går langt tilbake i min familie. Med de følelsene for elven og dalen, i tillegg til alt det jeg har blitt fortalt av andre fiskere sine opplevelser og mine egne observasjoner, sammen med erfaringer så krever jeg at dette skal bli tatt opp videre og få en stopper for.

Rykke fiske generelt er noe som bør jobbes hardt med rundt om i elvene. Et problem som er større enn mange tror.  Nærøydalselva har sine problemer, mens andre elver har sine. Det burde ikke være slik noen plass, men at man blir kvitt problemer innenfor dette helt, det tviler jeg dessverre på. Vi som fiskere får ta ansvar og så får de som formidler fiske og grunneiere bli med på kampen. Om alle jobber mot et felles mål så pleier mye å bedre seg.

Ole Martin Gilbu

 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

2 kommentarer

Tilsvar på mening: "Den mørke siden av laksefiske – Nærøydalselva" - Fiskeavisen.no 12. august 2018 - 15:44

[…] skrev Ole Martin Gilbu “DEN MØRKE SIDEN AV FISKE I NÆRØYDALSELVA.” Innlegget skapte mye reaksjoner i sosiale medier, og nå ønsker formann i Nærøydalen […]

Svar
Mening: Ole Martin svarer Sigvar Brusegard formann i Nærøydalen Elveeigarlag - Fiskeavisen.no 13. august 2018 - 20:42

[…] Les første innlegget til Ole Martin her: Meninger: Den mørke siden av laksefiske – Nærøydalselva […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy