Hjem Meninger Mening: Ole Martin svarer Sigvar Brusegard formann i Nærøydalen Elveeigarlag

Mening: Ole Martin svarer Sigvar Brusegard formann i Nærøydalen Elveeigarlag

Av Redaksjonen

Sigvar Brusegard formann i Nærøydalen Elveeigarlag, kom med et tilsvar til Ole Martin Gilbu 12.08.18.
Tilsvaret fra Nærøydalen Elveeigarlag kan du lese her; Tilsvar på mening: “Den mørke siden av laksefiske – Nærøydalselva”
Ole Martin var ikke helt fornøyd med svaret Sigvar kom med, så han kommer derfor med et eget tilsvar.

Les første innlegget til Ole Martin her: Meninger: Den mørke siden av laksefiske – Nærøydalselva

Jeg vil bare begynne med å si at jeg blir svært skuffet over at lederen for elveeierlaget nok en gang overser og velger å ikke ta tak i problemene som blir meldt inn fra flere personer, men heller velger å skrive et «forsvars» skriv. Det er nettopp det jeg kaller dette ettersom det er svært velformulert og som får frem gjentatte forsøk på å benekte dem faktiske hendelsene som stadig flere står frem å forteller om , og prøver nok en gang å legge et glansbilde over de faktiske hendelsene.

Nå har det seg slik at mitt innlegg ble til da både jeg selv, sammen med andre er lei av problemene som skjer langs elven. Dette har pågått over flere år og som verst av alt, som ikke det har blitt tatt tak i selv med tydelige bevis.

Jeg leser over at lederen for elveeierlaget skriver at dette er tilfeller som strekker seg 25-30 år tilbake, men her handler det om problemer som stadig blir verre med en tidsramme på 7-8 år.

Det nevnes også at «alle» elver har sine utfordringer med problemer og det stemmer nok, men det er likegyldig i denne saken da dette handler om Nærøydalselva.

Det at en leder for et elveeierlag bruker ordet «svartmaling» på at noen tørr å stå frem for å ta opp saker som ikke er akseptabelt skal foregå, ja det er trist.

At folk kommenterer ting om denne personen som har leid opp store deler av elven er nettopp for det at dem har hatt noen svært negative opplevelser på flere fronter av denne personen opp gjennom årene.  Det er aldri lurt å skrive stygt om andre rett ut slik det ofte kan bli gjort i kommentarer i sosiale medier, men jeg forstår faktisk dem som gjør det, ettersom det er såpass grovt mye av den overtrampen som har skjedd på mange andre sine bekostninger.

Etter å ha samlet opp en del bevis, uttalelser fra grunneiere, fiskere og egne opplevelser så er det faktisk NOK. Bevisene taler for seg.

Ja Brusegard,  jeg kritiserer elveeierlaget. Nettopp fordi det gjentatte ganger har blitt tatt opp problemene som har pågått over en årrekke, både med og uten bevis. Det uten at noe som helst blir tatt tak i. Det er faktisk kritikkverdig.

Om det du skriver stemmer, at fisketilsynet ikke kjenner seg igjen i de sakene vi har tatt opp over lang tid, så må jeg si meg svært skuffet.  Det er noe annet enn jeg har bevis på og som oppsyn selv har uttalt foran flere av oss langs elvebredden. Kan jo nevne at vårt inntrykk av fisketilsynet alltid har vært bra, med en innstilling at regler skal holdes og vel så det.

Og ja jeg må si det er lov å kritisere de man ser røkker etter laks og fisker med hensikt til å røkke laks. Det som stadig flere fiskere står frem å forteller om sine opplevelser langs Nærøydalselven og hva dem har sett, ja det er ganske flaut at elveeierlaget ikke har tatt tak i  for flere år siden.

Uten å bevege meg ut på et for «farlig» plan, er det en grunn for at dette ikke har blitt eller blir tatt tak i ??  Er det slik at denne karen som leier store deler av elven styrer noe mer ? Dette er et åpent spørsmål fra ganske mange ettersom som de lovbruddene som pågår til stadighet i Nærøydalselven nettopp blir utført av denne personen eller han sine kunder/fiskere. De andre valdene som denne personen ikke disponerer, der fungerer det slik det skal og miljøet er akkurat slik det burde være.

Når det kommer til denne personen så er fokuset rett og slett på å få flest mulig laks. Fiskemetodene blir rett og slett utført slik at regler ikke trenger å overholdes, så lenge de betalende kundene/ fiskegjestene får laks på land.

Nå er det slik at fokuset på å få flest laks på kroken, uansett fiskemetode og til en hver pris, ikke er slik det burde være. Uten å gå for mye inn på dette nå så burde man ha et fokus på totalopplevelsen rundt laksefiske, der fangsten selvfølgelig er et av målene og utgjør en enorm glede, men ikke for en hver pris.

Som sagt så har Brusegard skrevet et velformulert og fint motsvar, men dessverre er dette kun for å prøve å «glatte» over de faktiske hendelsene i denne elven.

Jeg var på besøk i denne elven for kun noen dager siden, og 4 nye lovbrudd som grovt tjuvfiske på et vald noen andre har betalt for å fiske, hvor tjuvfisker hadde fått tillatelse fra nettopp den personen som leier ut store deler av elven om å bare fiske over.  Dette har skjedd gjentatte ganger over flere år.  Regelbrudd og et fiske med formål å feil kroke laks,  dokumentert med video opptak.

Jeg avslutter med å si nok en gang at jeg er svært skuffet over at lederen for elveeierlaget ikke tar tak i de problemene som ganske så mange melder i fra om, men heller velger å legge et glansbilde over og forsvare det som skjer. Det kan faktisk ikke forsvares og er langt i fra akseptabelt at noe slik kan foregå langs denne elven i 2018.

Vi mener det burde vært strengere regler med tanke på fiskemetoder, bedre oppfølging av fisket og ikke minst, en leder som i det minste undersøker innmeldte saker om grove regelbrudd, fremover å bruke all sin tid og energi på nettopp å «glatte» over de faktiske hendelsene.

Til slutt så håper jeg man kan se bort i fra alle tidligere hendelser og heller begynne med å få bukt med disse problemene som er pr dags dato.  Om mitt innlegg  har truffet enkelte sine «nerver» hos er helt sikkert, men jeg håper at det fører til noe positivt med seg når det kommer til fremtiden i Nærøydalselven , både for de som kommer for å oppleve elven,  for laksen og elven generelt med den unike naturen,  med at dette blir tatt tak i, ja da er vi godt på vei.

Ingenting er bedre enn at vi med et felles mål bidrar med å ta vare på laksen, elven og utførelsen av fisket. Et godt fiskemiljø langs elven hvor man deler de felles gledene vi har, ja det finnes faktisk ikke noe bedre. For til syvende og sist så er det lidenskapen for det vi holder på med som styrer alt, men uansett hvor sterk lidenskapen er så skal ingen heve seg over regler og i hvert fall ikke tjene på å ødelegge for andre. Dette gjelder også i Nærøydalselva.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy