Hjem FiskeLaksefiske Tilsvar på mening: “Den mørke siden av laksefiske – Nærøydalselva”

Tilsvar på mening: “Den mørke siden av laksefiske – Nærøydalselva”

Av Redaksjonen

Foto: Hans kristian Krogh
Tirsdag skrev Ole Martin Gilbu “DEN MØRKE SIDEN AV FISKE I NÆRØYDALSELVA.” Innlegget skapte mye reaksjoner i sosiale medier, og nå ønsker formann i Nærøydalen Elveeigarlag, Sigvar Brusegard, å svare på innlegget til Ole Martin.

DEN MØRKE SIDA AV FISKE I NÆRØYDALSELVA.

Vi kan undre oss over hvor mørkt det er? Dersom vi går 25-30 tilbake i tid, da fiske var mindre regelstyrt, vil nok noen av påstandene fra Gilbu medføre riktighet.

I dag er situasjonen en helt annen. Jeg vil ikke påstå at det ikke forekommer ulovligheter i dag, noe som skjer i de fleste elver, men det må ikke overdrives, noe som er tilfelle her.
Slik sett kjenner vi oss ikke igjen i framstillingen, som oppfattes som en fornærmelse mot fiskere, oppsyn, styret, og størsteparten av grunneierene.

Slik kan vi ikke ha det, det skaper uro og misnøye. Noen få ødelegger for de mange.

Etter at Norsk Villaksbevaring og Fjordperla overtok fiskeretten i mesteparten av elva, for flere år siden, har kulturen forbedret seg betraktelig. Jeg vil gå så langt å si at disse leietakerene har bidratt sterkt til å redde fiske i elva, bl. a. ved sterk kvotebegrensning og aktiv opplysning til fiskere om fiskeregler, herunder rapporteringsplikt.

I tilfelle feilrapportering, noe Gilbu nevner, vil laget gjerne få det dokumentert.

Før den tid var fisket mer ukontrollert med til dels manglende kvotebegrensning. Dette var noe av grunnen til at fiskestammen nesten ble fisket ut. Det medførte at elva ikke ble åpnet for fiske i flere sesonger. Ikke alle var enig i det, men i dag, som da, tror jeg at stengingen var en nødvendighet, slik at vi i dag kan fiske i elva kombinert med rekreasjon. De fleste som fisker nå er ikke opptatt av mest mulig kilo fisk, men opplevelsen av fiske og det som følger med av positive ting.

Det er synd at noen svartmaler situasjonen, i den grad vi ser her. Det går ut over elva som helhet og tjener ingen. Alle må få ha sine meninger, men skal man fremme synspunkter, må det være med saklighet. Jeg ser av kommentarer på Facebook at vedkommende som leier hos grunneiere og Norsk Villaksbevaring, og som forestår framleie, blir kalt ”klovnen fra Østlandet”. Det blir så useriøst at de som leser det forstår nok at vikarierende interesser ligger bak.

Vi kan gjerne diskutere hvem som bør leie fiskeretten, men det må skje på saklig grunnlag.

Videre ble det hevdet at vedkommende opprettet firma for å drive fiske på ulovlig vis, og tjente penger på dette. Indirekte blir dette også kritikk av elveeierlaget, som godtar de såkalte ulovligheter. Jeg har dokumentasjon på at Fylkesmannen ikke har noen negativ kommentar til ordningen. Den korrespondansen nevnes ikke – nei, for den passer nok ikke inn i den overdrevne negative omtalen.

La det være klart, vi godtar ikke ulovligheter fra noen, heller ikke fra klovner.

Vi lever i en mediatid utenom det som før var vanlig, på godt og vondt. Det er rart hva Facebook o. l. gjør med folk. Det ser ut som usannheter, og i beste fall halvsannheter, blir slukt rått og ukritisk av noen, uten å balansere det.

Så kan man spørre; er alle involverte ”rene”?

I ettertankens tid – vi bør løfte blikket litt, de som har fiskeinteresser bør være bevisst på å skape gode kulturer. Slik dette framstår, mener jeg det bidrar det til det motsatte.

Det er i år, som et prøveår, laget en ny utleieordning hos Fjordperla, som gjør at alle har mulighet til å få leie utenom de faste gruppene i hele elva. Pga. lite vann i år har det ikke blitt solgt kort, slik som tiltenkt. Når elva igjen vokser til normal størrelse, vil muligheten åpnes for alle som vil ønske og fiske i Nærøydalselven, så sant det er ledige kort. I tillegg til Fjordperla kan det kjøpes fiskekort hos Gudvangen Camping og Hemre Camping. Dermed er det mulighet for de fleste å fiske i hele elva når det er fiskekort ledig.

Så til slutt. Fiskeoppsyn, som vi har hatt gjennom mange år, kan heller ikke gjennkjenne seg i «mørke siden av Nærøydalselven» som beskrevet. Gjennom de siste årene har det vært to personer som fiskeoppsyn, samt grunneiere som passer på. Fiskeoppsynet er nå trappet ned til en person, siden det ikke har vært mye å ta tak i.

De få episoder som har vært er med folk som nå kommer med negative kommentarer, bl.a. på Facebook.

I tillegg til rapportering av fisk fra fiskere, telles antall fisk i elva av utenforstående selskaper før gytingen starter, enten med dykkere og/eller telling fra land.

Med registrering på disse måter har vi god kontroll på antall fisk i elva, slik at vi sikrer gytebestanden.

Kort oppsummert:

–   Hele Nærøydalselva er i utgangspunktet tilgjengelig for alle.

–   Bevisst «rykking» av fisk er ikke dokumentert.

–   Laksestammen/sjøørretstammen i Nærøydalen er i bra kondisjon.

–   Elveeierlaget har årlige møter hvor regler og tilstanden diskuteres.

–   Fiskeoppsynet mener å ha bra kontroll på fiske i Nærøydalselva.

–   Fiskereglene er blant de strengeste i landet, og er tilpasset våre forhold i elva.

–   Det er nå sterk reduksjon med salg

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Mening: Ole Martin svarer Sigvar Brusegard formann i Nærøydalen Elveeigarlag - Fiskeavisen.no 13. august 2018 - 20:42

[…] et tilsvar til Ole Martin Gilbu 12.08.18. Tilsvaret fra Nærøydalen Elveeigarlag kan du lese her; Tilsvar på mening: “Den mørke siden av laksefiske – Nærøydalselva” Ole Martin var ikke helt fornøyd med svaret Sigvar kom med, så han kommer derfor med et eget […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy