Hjem lakseeventyr Laksefiske Tur til Vestlandet – Motstrømmen har snudd

Laksefiske Tur til Vestlandet – Motstrømmen har snudd

Av Ole Martin Gilbu

Det er fortsatt litt laksesesong igjen for min del og i denne årstiden pleier jeg å ta noen korte turer til de små elvene på vestlandet. En elv jeg liker særdeles godt og som jeg gjerne prøver å få noen turer til hver sesong er en liten elv i Kvinnherad. En elv som trenger nedbør for at det skal bli noe drag i fisket. Nedbør ble det og særlig dagen før jeg kom så hadde det vært flom i elven. Kommer mer om turen lenger ned i innlegget.

EN TUNG SESONG MED MOTSTRØM HELE VEIEN

Årets laksefiske har vært stang ut hele veien for min del i år. Jeg har bestandig vært heldig hver sesong der jeg har pleid å få mye fisk, men i år har det ikke akkuratt vært mange skrytebilder å skryte av.
Nå spiller jo ikke antallet laks man får så stor rolle, da heller opplevelsene og gledene man har på tur, men man begynner automatisk å lure litt på hva man driver med når man har vært bortskjemt tidligere sesonger og ingenting klaffer i år.

Det verste av alt er at jeg har besøkt gode elver i år som foreksempel valdet Øvre Sæter i Surna. Der snakket dem om en av de beste sesongene fangstmessig på nærmere 40 år. Jeg fikk kjøre på en stor laks der i under et minutt, men det var alt. Det har blitt tatt veldig mye laks der oppe.
3 dager i Lærdal leverte ingenting for meg, men heldigvis fikk 2 kompiser fisk og da er det jo faktisk greit.

Nærøydals eventyret mitt i år endte med et brak da jeg havnet mitt i et stort ras, og fisket ved vårt vald ble avstengt av sikkerhetsmessige grunner på grunn av dette raset med unntak av noen få timer den siste natten. Da fikk vi fiske og jeg fikk ei flott Nærøydalskubbe på 11kg. Kanksje det var etter det motstrømmen ga seg og jeg kunne så vidt begynne å seile på medstrøm igjen.

TID FOR VESTLANDET IGJEN – «GOOD FEELINGEN» VAR TILBAKE

Fredagskveld tastet jeg inn «Kvinnherad» på værmeldingstjenesten yr.no
Der kom det opp et deilig syn når det gjelder elvene i områdene der. Nemlig at dem meldte store nedbørsmengder.

Da var det bare å pakke alt det lette fluefiske utstyret og glede seg til å komme seg oppover, men så lett skulle det jo ikke bli. Min kjære kone var vel ikke så veldig enig at jeg skulle dra oppover, men jeg tok en råsjans med å si rett ut at jeg skal dra uansett. Stakk ned på Rema 1000, kjøpte en bukett roser og et kort der jeg rablet noen gode, men smiskene ord. Jaja dere som har kone, kjæreste osv vet hvordan dette fungerer og at det ikke alltid er like lett. Uansett så satte jeg det på bordet etter hun hadde lagt seg og satte kursen mot VESTLANDET.

Foto: På vei til Vestlandet

Foto: På vei til Vestlandet

Jeg fikk bilder av en som var å fisket i elven og så jo at den var ganske så stor. Jeg valgte å kjøre oppover natt til lørdag og fiskesuget vrei seg i kroppen hele veien oppover i bilen, men full trøkk med musikk og de drøye 5 timene opp ditt gikk unna. Fiskekortet mitt hadde allerede startet fredagskveld kl 18.00

Da jeg kom frem hadde elven lørdags formiddag ( måtte stoppe å sove litt på vei oppover ) falt mye igjen og man kunne se spor etter hvor mye vann det hadde vært. Faktisk glad jeg kom denne dagen og ikke dagen før, men det kom mye regn igjen og elven ble i mitt syn ganske så perfekt fiskemessig.

Foto: Endelig på plass

Foto: Endelig på plass

Jeg rigget en stang med et nydelig oppsett fra MKB Design. Kan jo nevne litt om stang og oppsett ganske fort for dem som interesserer seg for det.
Stangen: Streamstix Competitionstix 9` #7/8 med systemet til Mikael Blomberg ( MKB DESIGN ) En flyt belly 4m, 3 inch front 6m deretter en meter spiss på 0,30. Ca 22gr som til denne stangen er deilig å fiske med og jeg er veldig fornøyd med de nye linene til MKB. For de som er nysgjerrige på disse linene så kan man kontakte Mikael Blomberg på facebook.

Teksten forsetter under bildene

streamstix1

Foto: Hardy Ultralite 7000 DD og Sunray spesial

Foto: Hardy Ultralite 7000 DD og Sunray spesial

Så var det tid for å fiske. Alle fiskekort denne dagen var solgt ut. Så det var en del fiskere på elven og da særlig de nedre delene. De nedre delene er de mest egnede områdene for fluefiske, mens oppover i elven kommer det fosser og stryk.

Jeg har god erfaring med å stripe flua i hølene bak hvitvannet noe som alltid gir morsomme opplevelser. Jeg fikk 2 lakser på dette på samme plassen tidligere denne sesongen og jaggu fikk jeg en tert og mistet en denne gangen også. 3 ganger var det fisk opp å etter flua. Det er så sykt moro å gå nedover elven å stripe flua slikt. Plutselig skjer det bare. Helt rått og i tillegg så jeg fisker i flere høler som ikke var interessert. I tillegg en klump av en sjøørret.Snapshot96-768x432

Det skjedde ikke stort mer enn dette mine første fisketimer og kvelden kom fort. Etter litt mat og oppdatering på FB så var det tid for nattfiske. Denne tiden av året så kan sjøørretfiske i de mørkeste timene være brutalt. På med liten sunray.

Det skjedde ikke stort mer enn dette mine første fisketimer og kvelden kom fort. Etter litt mat og oppdatering på FB så var det tid for nattfiske. Denne tiden av året så kan sjøørretfiske i de mørkeste timene være brutalt. På med liten sunray.

Foto: Nattfiske er i gang. Smaker på sunrayen

Foto: Nattfiske er i gang. Smaker på sunrayen

Nattfiske er ikke alltid like lett. Jeg har jo fisket slik mye opp med tiden, men knoter like mye hver gang. Kaster i trær både foran og baksleng. Tryner litt og hører jo selvfølgelig alltid rare lyder bak seg, men sjøørret ble det. 2 sjøørreter som tok flua som om dem veide 2-3kg, men fasiten var at dem var rundt 7-800 gram. Moro var det uansett.

NY DAG, NYE MULIGHETER – EN DAG MED MYE LIV OG STOR FISK

Så etter noen timers søvn i bilen der vekkeklokka aldri vekket meg til tiden så våknet jeg i 9 tiden. Fiskekort frem til klokken 18.00 så stresset ikke. Ingen fiskere å se nedover på de gode fiskeplassene så det var bare å hive seg ned i vaderene, rive med seg fluestangen og gå mot elven. Merket ingenting de første timene og møtte på en av oppsynsmennene i elvene. Jeg prater ofte med to av dem og blir alltid stående lenge å prate. Blir sånn når man prater med kjempe hyggelige folk og som i tillegg har noen flotte meninger om forvaltingen av elven og områdene der. Da sitter praten løst. Jeg vet det skjer litt av hvert i den elven som er ille, men da er det godt å vite at det er noen som passer på og bryr seg om fisken, fiskerene og elven der.

Etter praten ruslet jeg nedover elven til en høl det nesten alltid står fisk, men til tider kan være vanskelig å få. Det var fortsatt fin elv, men den var fallende.

Jeg stelte meg i stryket litt ovenfor der det går inn i selve hølen. Var ikke mange kastene før løkka spruta ut av hånden og følelsen av stor, virkelig stor fisk som hadde tatt flua. Jeg fikk glimt av den etter den hadde stått lenge dypt i hølen før den ville ned elva og flua slapp. Det var nok en fisk nærmere 13-15 kg. Da verken skrøner jeg eller legger på noe vekt. Sykt med en slik fisk i den lille elva.

lakseflueLot hølen hvile litt før jeg begynte på samme plassen. Fisket godt over og kom ned på roligere vann. Da smalt det på igjen, ganske brutalt og den kampen som fulgte var rå. Tenkte automatisk stor sjøørret for den oppførte seg slik og syntes jeg så den var kort, feit og med mye prikker. Måtte ned stryket nedenfor hølen for å få den inn til land og da den kom sigende inn mot land så kom nedturen. Fra grisedeilig sjøørret i tankene mine til en grisestygg oppdrettsfisk. Var ikke i tvil på denne og fikk den på land. Finne en stein og kakke. Ikke ofte jeg har fiskeblod på meg, men slike skal absolutt ikke ut i elven igjen. Oppdrett må opp og meldes inn.

Foto: Æsj, oppdrett liker vi ikke. Svømmende søppel

Foto: Æsj, oppdrett liker vi ikke. Svømmende søppel

Så skulle det bli min livs kamp mot en laks. Jeg har opplevd mye rart med årene når det kommer til å flexe laks, men aldri vært i nærheten av oppførselen til denne fisken.

Jeg byttet til en mindre tubeflue med lang svart/orange vinge og 12 size treblekrok. Først noen kast med mye fart på flua uten resultat, før det ved roligt fiske kom noe stort opp å dro med seg flua ned på dypere vann. Hadde en stor løkke som forsvant i saktefilm ut av hånden min og der ble det tungt. Man merker det når det er større fisk og denne ga klar beskjed om at dette ikke skulle bli lett. Tvert i mot skulle det bli et helvete. Jeg kjører alltid laksen hardt og tømmer aldri fiskene for alle kreftene ettersom jeg så og si kun bedriver C&R. Jeg prøvde det virkelig med denne også og Competitionstixen fikk kjørt seg maksimalt. Etter mye stanging mot bunnen, seige brutale drag så bestemte den seg som et tog å svømme oppover elven. Jeg prøvde alle triks i boken for å få den til å snu, men neida, den økte bare farten.

storlaksflex

Foto: Storlaks på tur oppover elven

Det var bare en ting å gjøre. Løpe etter og det er ikke så lett langs den elven på dette strekket. Den dro nesten helt opp til neste høl i fint tempo til at jeg kunne løpe etter, men det er en strekning på 200 meter, før den ville ned igjen. På vei ned igjen tryna jeg over en stokk og mine edle deler fikk seg en god omgang juling av nettopp den stokken.

Kom ned til hølen der alt startet. Presset den alt jeg maktet og fikk den til slutt inn mot land. Så at dette var en stor laks over 10 kg. Der jeg tok den inn måtte man stå på en stein som lå under vann og dypt på begge sider. Fikk tak i sporen på laksen og da kunne hjertepumpa roe seg etter løpe turen. Det ble en lang kamp, noe som ikke alltid er bra når det kommer til catch and release, men jeg merket den hadde mye krefter igjen i vannet. Det var en nydelig laks, en del lus bak på den og jeg var aldri i tvil om å la den svømme videre. Jeg rakk å måle den og målet var ca 102-104 cm. Laksen svømte fint tilbake etter et raskt opp over vann bilde. Den ble registrert på fangstrapport til 11 kg og er jo stor laks, men blitt en del store i foreksempel Nærøydalselva med tiden, men gleden her var at det var i denne lille elven og kampen den ga meg. Et øyeblikk som jeg gleder meg til å fortelle og skryte til ungene mine hvert år i fremtiden som vi besøker denne elven.

storlaks utsettelse av laks

Så det var helgens fiske for min del. Det ble mye liv og en kjempe fin tur alene til vestlandet. Noen ganger trengs det også der man kan koble av alt annet og kun kose seg med elven og naturen.
For min del var det også godt at det endelig løsnet litt mer på fiskefronten. Det er fortsatt tid til noen turer etter laksen og jeg reiser snart opp til Nærøydalselva igjen og om forholdene ligger til rette så blir det en ny tur til helgens elv.

laksefjell

 

Les mer om turene til Ole Martin Gilbu på hans blogg: Fiskejegeren.com

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy