Hjem Fiske Lasse (30) fisket stor torsk fra land

Lasse (30) fisket stor torsk fra land

Av Redaksjonen

Lasse Bøe har vært en fremtredende figur i kystmeitemiljøet i Norge i flere år, og har en brukbar merittliste over storfisk tatt under kystmeite. I sommer var han ute med surfstengene igjen, og landet en av sitt livs fisker. 

Vi i Fiskeavisen har gjort et intervju med Sandefjords-mannen, som er bosatt på det glade vestland – nærmere bestemt på Karmøy. I sommer var han i Saltstraumen med familien og jaktet kveite og torsk fra land, og ble belønnet flere flotte torsker, med en toppnotering på hele 19,45 kilo!

Hva tenkte du da du så torsken første gangen?

 Jeg tenkte umiddelbart at nå ryker rekorden til fatter! Det hører med til historien at fatter (Egil Bøe, red. anm.) fikk en torsk på 12,05kg bare minutter før torsken på 19,45kg gikk løs på agnseien min.

Vi visste det var en torsk, men mistankene om at det kunne være en spak kveite var definitivt til stede. Store kveiter gjør stort sett som de vil, og gjør ofte mindre ut av seg enn mindre eksemplarer. Hvertfall til å begynne med. 

Egil Bøe (67) , Lasses far, med flott kystmeitetorsk på 12,05 kilo. (Foto: Lasse Bøe)

Hva skjedde når torsken beit?

I forkant var vi  plaget med utrolige mengder småsei som rev silde-agnene våre i fillebiter. Det var først når vi gikk over til hel sei på krokene at større fisk fikk tid til å finne agnene våre. 

Tok det lang tid å få den opp? 

Jeg brukte nærmere en halv time fra jeg satte kroken i munnen på den, til fatter hadde hånda under gjellelokket på den. Det var uten tvil en av de tøffeste fightene jeg har hatt med en fisk, og var en smule nervøs når den tok meter for meter fra snella, og ikke ville stoppe. Mange av plassene i Saltstraumen er omgitt av skarpe steiner og svært kupert bunn, og jeg ville stoppe den før den satte utfor kanten på platået jeg fisket på. 

Hva slags utstyr bruker du får å kystmeite etter stor fisk? 

Jeg har i mange år brukt håndbygde surfstenger fra engelske Century, og har lagt min elsk på disse – nærmere bestemt Carbon Metal Express og Tip Tornado Match. Dette er utmerkede stenger å jakte stor fisk fra land med, og har en ryggrad som gjør at jeg stoler blindt på de. 

Snellene jeg bruker er Penn 525 Mag Extra, som er fylt til randen med 40lb braid. Ytterst mot tackelet bruker jeg sjokkfortom fra Sakuma. 

Krokene jeg bruker til å jakte stor fisk fra land med, er nærmest utelukkende Sakuma Manta Extra i størrelse 8/0. Disse har aldri svikta meg, og holder utrolig godt på en kroket fisk. 

Hva er ditt neste mål å få på kystmeite? 

Mitt neste mål er å bikke 2kg på rødspette. Det har vist seg å være usedvanlig vrient for mitt vedkommende, med utallige fisker mellom 1,5 og 1,92 kilo. 

Ut over det, har jeg et mål om å kunne skryte av en havål over 20 kilo tatt på en plass som jeg har funnet selv. Det å finne egne plasser er en av de store driftkreftene mine som kystmeiter. 

Ellers så har jeg store planer om å fravriste fatter familierekorden på kystmeitefanga kveite. At den er så stor som 44 kilo gjør det bare enda mer vrient, men desto mer spennende. 

Har du noen tips til andre som vil jakte stor fisk fra land?

Tja, først må man godta at det er vanskeligere å fange stor fisk fra land enn båt, og at båt uten tvil er lettere. Hadde det viktigste for meg vært å få stor fisk, hadde jeg vært en dedikert havfisker og reist nordover og fiska fra båt. Det er jeg definitivt ikke, da jeg heller bruker mange år på å nå målene mine fra land enn å “skynde meg” for å bruke guide og båt. 

Neste tips er å bruke stort nok agn og grovt nok utstyr. I min bok er stort agn synonymt med stor fisk, og jeg mener at en storfisk er interessert i å bruke minst mulig energi på å jakte. Derfor mener jeg at den jevnt over spiser størst agn fremfor mindre agn. Men for all del, det finnes selvfølgelig unntak.

Ikke vær redd for å fiske med hele agnfisker på oppunder 30centimeter. Som regel er det kastevekta på agnet som stopper meg fra å bruke større agn. En kompis av meg fikk sin havålpers på en makrellflapper på 400gr med to store makrellfileter surret oppover fortommen skinn-mot-skinn, og jeg var en smule bekymret når han skulle kaste dette ut. Når man i tillegg legger til 150gr bly, har man noe som utsetter stanga for store påkjenninger. 

Med sine 87cm og gode 9 kilo er denne kveita en miniatyr i forhold til hva som svømmer i fjordene, men likevel en brukbar sportsfisk. (Foto: Egil Bøe)

Viktigste tipset er å ikke være redd for å feile. I løpet av et år har jeg uten tvil flest bomturer på mange ulike plasser, og irritasjonen ligger så tjukt utenpå at jeg vurderer å slutte med kystmeite. Men jeg sper på med “moro-turer” der fokuset er å ha det gøy, få fisk og gjerne fisk med hjem. 

Lasse Bøe (30) er ikke ukjent med stor fisk fra land – denne gangen en torsk på nesten 20 kilo! (Foto: Egil Bøe)

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy