Hjem FiskeLaksefiske Ønsker hjelp fra flere laksefiskere

Ønsker hjelp fra flere laksefiskere

Av Redaksjonen

Fremhevet bilde hentet hos: Salmoncamera.com

Siden 2013 har villaks organisasjonen SalmonCamera drevet SAV-2 Prosjektet i forskning om virus, bakterier og mikroparasitter hos laks. Nå trenger de hjelp fra flere laksefiskere

Prosjektet har i all hovedsak blitt drevet i Alta, Namsen, Steinkjer Elevene, Stjørdalselven og Gaula, med innsamling av prøver med kilenot i Altafjorden, Vikna, Namsfjorden Trondheimsfjorden og Vestfold. Fokuset har vært SAV-2 viruset, selv om det har blitt screenet for en rekke andre sykdommer. 

Konklusjonen hos SalmonCamera, i samspill med en artikkel publisert av Universitet i Bergen, har vært at smitte av ILAV skjer mellom oppdrettsfisk og villaks. Samtidig skjer det nesten aldri at villaks smitter oppdrettslaks. 

– Selv om mange menneskeskapte faktorer påvirker villaks negativt, er det liten tvil om at oppdrettsindustrien er den enkeltfaktor som gjør dette i størst grad. Dette fordi oppdrettsindustrien påvirker villaks negativt på en rekke måter som hver for seg er alvorlige, men som i sum er alarmerende, forteller Rune Jensen, daglig leder i SalmonCamera. 

SalmonCamera understreker samtidig at myndighetenes lemping av rapporteringskrav om sykdommer i oppdrett bare har vært med på å øke bekymringen for villaksens framtid. I den forbindelse trenger de hjelp fra laksefiskere. 

– Vi håper inderlig at sportsfiskere i Alta, Namsen, Steinkjer elvene, Stjørdalselven og Gaula er aktive i å få tatt gjelle- og skjellprøver fra laks og sjøørret som avlives.  

Mer om prøvetagingsinitativet kan du lese her. 

Slik tar du prøven for å hjelpe SalmonCamera finne ut effektene av sykdomssmitte:

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy