Fremhevet bilde hentet hos: Salmoncamera.com
Siden 2013 har villaks organisasjonen SalmonCamera drevet SAV-2 Prosjektet i forskning om virus, bakterier og mikroparasitter hos laks. Nå trenger de hjelp fra flere laksefiskere.
Prosjektet har i all hovedsak blitt drevet i Alta, Namsen, Steinkjer Elevene, Stjørdalselven og Gaula, med innsamling av prøver med kilenot i Altafjorden, Vikna, Namsfjorden Trondheimsfjorden og Vestfold. Fokuset har vært SAV-2 viruset, selv om det har blitt screenet for en rekke andre sykdommer.
Konklusjonen hos SalmonCamera, i samspill med en artikkel publisert av Universitet i Bergen, har vært at smitte av ILAV skjer mellom oppdrettsfisk og villaks. Samtidig skjer det nesten aldri at villaks smitter oppdrettslaks.
– Selv om mange menneskeskapte faktorer påvirker villaks negativt, er det liten tvil om at oppdrettsindustrien er den enkeltfaktor som gjør dette i størst grad. Dette fordi oppdrettsindustrien påvirker villaks negativt på en rekke måter som hver for seg er alvorlige, men som i sum er alarmerende, forteller Rune Jensen, daglig leder i SalmonCamera.
SalmonCamera understreker samtidig at myndighetenes lemping av rapporteringskrav om sykdommer i oppdrett bare har vært med på å øke bekymringen for villaksens framtid. I den forbindelse trenger de hjelp fra laksefiskere.
– Vi håper inderlig at sportsfiskere i Alta, Namsen, Steinkjer elvene, Stjørdalselven og Gaula er aktive i å få tatt gjelle- og skjellprøver fra laks og sjøørret som avlives.
Mer om prøvetagingsinitativet kan du lese her.
Slik tar du prøven for å hjelpe SalmonCamera finne ut effektene av sykdomssmitte: