William Sommers, og turkompis Stian Hillestad, har nå i mars hatt fantastiske opplevelser på isen. De fikk røyer som vi andre bare drømmer om.
Vannet de har fisket på ligger i Troms, og det er vel det eneste vi får vite. Fiskeavisen har stor forståelse for at denne informasjonen forblir hemmelig.
De forteller at dette vannet ligger langt fra folk. En tur dit må planlegges. Turen ble lagt til forrige helg. Almanakken viste at det var nymåne, og værmeldingen sa at det var ventet vind fra sør-vest og det skulle bli kaldt.
Vannet lå langt inne i fjellet og pulkene var tunge. Selv med skareføre og god glid, ble det en lang tur, som skulle vare hele kvelden. Teltene var ikke satt før etter midnatt. Guttene brukte ikke lang tid før de fikk i seg noe varmt å spise, for så å krype i soveposene. Det var ventet store opplevelser dagen etter.
De våknet tidlig neste morgen. Da ble det litt jobb med å få noen hull på isen, før man kunne starte fiske. De skulle prøve seg på et område der det kun var 80 centimeter med vann under isen.
– Når du ser fisken nede i hullet på denne dybden, blir også de minste fiskene seende ut som noen monster.
– Det gikk ikke lange stunden før det kom et skikkelig monster. Fisken dekket hele hullet, forteller Sommers til Fiskeavisen.
– Fisken brå-snur, og gaper over treble-kroken. Pang, og der sitter den. Den drar ut mellom 5 til 7 meter nylon. Skjelvingen kommer og hjertet slår enda hardere, mens jeg forsiktig drar inn fisken over isen, og skjønner fort at den er godt over 2 kg, forteller Sommers til Fiskeavisen.
– Jeg snur meg til Stian og sier at fisken ser ut til å være jævla stor. Det går ikke lange stunda før jeg ser bort på Stian, og ser han holder på å kjøre en fisk. Etter noen minutter drar han fisken over iskanten, og holder den opp. Han sier at den så svær ut, og det viste seg at det var en røye på nærmere 3 kilo, forteller Sommers til Fiskeavisen.
Slik fortsatte de igjennom dagen, vannet kokte av fisk.
Les også: 5 tips til isfiske etter røye
Dagen etter våkner de av rypekakling grytidlig på morgenen, noe som gjorde at de hadde god tid til å tilberede skikkelig mat, før de skulle fortsette dette fantastiske fisket. De inntar en rett som er tradisjon på slike turer, egg og bacon.
Fisket starter som de avsluttet forrige dag, det er full fart med både store og små fisker. Etter noen timer fiske skjer det de har ventet på, en skikkelig stor fisk hugger på den ene stangen,
– Det så faktisk ut som det var «Valdimir» som viste seg i hullet; helt hvit, jeg klarer til og med og se neseborene, forteller Sommers til Fiskeavisen.
Nå gikk alt veldig fort. Det hylte i Rapala-snellen, når fisken raste ut i voldsom fart.
– Det gikk ikke mange sekundene før den kom i retur, og det ga slakk på nylonen. Den strammet seg opp igjen, og jeg kjente noen kraftige rykk. Resultatet ble at fisken forsvant, forteller Sommers til Fiskeavisen.
– Skuffet sveivet jeg inn snøret, og tenkte at hvis det var en dårlig knute som gjorde at fisken forsvant, ville jeg ikke tilgi meg selv, sier Sommers.
Les også: Røyefiske i Lierne Nasjonalpark
Han hadde mistet en fin fisk, men smilte allikevel da han så at hele redskapen fortsatt sitter godt på tømmen. Sommers anslo denne fisken til å være mellom 5 og 7 kilo.
Dagen var over, og de filosoferte over hvordan denne turen hadde slått til på alle punkter. Det hadde vært et ekstremt godt fiske. Været hadde vært stort sett fint på dagtid, og med lite vind .
– Været hadde vært litt som en vårtur i midten av mai, forteller Sommers.
– Resultatet ble 30 fisker på knappe 2 dager, med en snittvekt på 1,3 kg.
De hadde egentlig planlagt å fiske i flere dager. 40 kilo fisk på de to første dagene medførte at de valgte å avslutte fisket.
Guttene valgte å bli en natt til før de dro ned fra fjellet. Fisket var de fornøyd med. Etter at vekten var fordelt mellom pulkene, skjønte de at turen ned ville ta litt tid, og kreve litt krefter.
– Det var verdt hver eneste kalori, forteller William Sommers til Fiskeavisen.