Hjem FiskeIsfiske Røyefiske i Lierne Nasjonalpark

Røyefiske i Lierne Nasjonalpark

Av Knut Gartland

Lierne Nasjonalpark er har gitt mang en fjellturist fine opplevelser, spesielt for de som er opptatt av å finne fiskevann med stor og fin fisk. Den som har tid og fysikk til å gå noen timer på ski, har faktisk her mulighet til å virkelig få store fisker.

Fiskeavisen har vært i kontakt med Jan Magnus Hegna, som sammen med 2 kompiser, alle bosatt i i Namdalen, brukte deler av påska på å prøve seg på de virkelig store røyene. Dette er gutter som i utgangspunktet kommer fra andre steder i landet, men etter å ha vært elever på Sportsfiskelinjen i Grong, ble de like godt boende i distriktet.

Hegna forteller at dette er en tur de lenge har planlagt, dessverre har de alltid blitt stoppet av dårlig vær. Det skal sies at området de skal ferdes i er meget krevende høyfjell. Dette er fjellvante gutter, i sin beste alder, men Lierne har ville fjell som krever både kunnskap og fornuft.

 -Palmehelga hadde YR spådd sånn passe pent vær, og vi bestemte oss for å dra av gårde. Planen var å bo inne på vannet over helga.

Turen inn til dette vannet tok guttene over 2 tunge timer, så det var en sliten liten gjeng som fikk satt opp teltet. Selvsagt ikke mer sliten enn at de fikk satt i gang boring av et hull, de måtte jo ha vann til mat og drikke. Hullet ble boret mellom teltene, av praktiske årsaker. Ut over det å gi de vann, skulle de selvsagt fiske i det samme hullet.

-Hullet som egentlig være stedet vi skulle bruke til å hente vann, ble faktisk det hullet som leverte flest fisk igjennom helgen.

Helga ble ingen påsketur med sol og varme, det ble derimot skikkelig ruskevær, med snø, tåke og regn.

-Bortsett fra noen timer med sol på lørdagen, så var det mye grisevær. Det ble mye tid i teltet, med kun varme av primusen.  

Gutter av denne typen, sover ikke lenge i teltet på morgenen. Etter en lang natt, i en varm pose, var det sikkert drømmene om de største røyene som surret rundt i hodet. For de oppdaget fort at det var før frokost det var liv under overflata.

-De største fiskene fikk vi på blink med lys, med maggot.

Det ble dratt opp over 10 store fine røyer disse dagene, flere av disse passerte 2 kg.

-Gledesrop kunne høres over hele fjellet når en av de virkelig store kom opp til overflaten. Det var Petter som fikk turens største fisk. Den samme Petter, tok ny pers flere ganger denne turen, med flere fisker over 2 kg.

Guttene fikk noen fine dager, tross dårlig vær. Det ble fisket fine røyer, og det ble spist god fisk.

 -Ut fra bildene ser det ut som vi hadde skikkelig påskevær, men det var ikke tilfelle. Det var faktisk slik at det var bare i en liten periode det var vær til å få tatt bilder.

Bra var det at disse guttene er fjellvante, for turen ned fra fjellet ble skikkelig utfordrende. Med regn, tåke og vind opp mot sterk kuling, ble det en krevende retur. Med riktig utstyr, og gode forberedelser, kom de ned fra fjellet uten noen form for problemer.

 

Lierne nasjonalpark (sørsamisk: Lijre) er en norsk nasjonalpark som ligger i lavfjellsområder nord i Trøndelag; ved svenskegrensen. Hele nasjonalparken ligger i Lierne kommune. Litt lengre vest, i samme kommune, starter den langt større Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark, som ble opprettet samme dag.

Parken ble opprettet 17. desember 2004, for å «sikre et sammenhengende fjellområde med dets naturlige plante- og dyreliv. Sammen med tilgrensende verneområder på svensk side, utgjør Lierne nasjonalpark et betydelig areal hvor tekniske inngrep er svært beskjedne. Sentrale partier har en rik høyfjellsfauna, mens høystaudebjørkeskog og vierkjerr gir rike biotoper i overgangen mellom fjell og lavereliggende områder. Her finnes også flere verdifulle våtmarksområder. Kvartærgeologisk er landskapet i Lierne nasjonalpark spesielt for regionen, med tykke moreneavsetninger og mange ulike løsmasseformer, herunder rogenmorener.».

Nasjonalparken dekker et område på 333 km². Den grenser opp til flere verneområder i fjellstrøk på svensk side. Sammen med blant annet det svenske verneområdet Hotagsfjellene utgjør disse verneområdene et meget stort villmarksområde. (WIKI)

Her kan du lese mer om nasjonalparkene i Lierne.

 

 

 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Røyeturen til Indre Troms som gikk i minnebøkene - Fiskeavisen.no 20. mars 2021 - 16:05

[…] Les også: Røyefiske i Lierne Nasjonalpark […]

Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy