Hjem Nyheter Storlange tatt på agnfiske

Storlange tatt på agnfiske

Av Redaksjonen

Foto: Privat

Jørgen Fulsås fra Molde har vært flere turer utenfor Bud for å finne de virkelig store langene.

Denne dagen tok han nok en tur ut i et område mellom Molde og Bud, og målet for dagen var en skikkelig stor lange. Han har tidligere vært i samme område, og da fått langer på over 26 kilo.

Jørgen fisker året rundt, hva han fisker på avhenger av årstiden. Han har også tidligere fått store fisker. Utover en lange på over 26 kilo, kan vi også nevne en havål på 187 centimeter og 18,4 kilo.

-Jeg har også fått en skjellbrosme på 70 centimeter og 3025 gram, og en spisskate på 140 centimeter og 13,8 kilo, forteller Jørgen til Fiskeavisen.

Vi vet også at Jørgen har vært med på å lande en makrellstørje på 250 centimeter og 263 kilo. 

Jørgen har ingen tellende rekorder, men har fått den lengste skjellbrosmen som er tatt på stang i Norge. Denne var dessverre 100 gram lettere enn gjeldene norgesrekord

-Etter å ha slitt med å få ankerfeste, ble det endelig litt fiske. Det er ikke så lett med flat havbunn og urolig sjø, som igjen medfører at det kan være vanskelig å få plassert agnet der man mener er best, forteller Jørgen.

Det var vel kanskje derfor det de første timene bare ble noen få svarthå.

-På denne type fiske bruker jeg ofte et paternoster tackle, med en hel makrell på rundt 6 til 700 gram som agn. Jeg prøver også å holde agnet cirka 4 til 6 meter over bunnen.

Når båten var “festet” og agnet lå der det skulle, gikk det ikke lang tid før han begynte å kjenne små napp i stangtuppen.

-Jeg reiste meg opp for å være klar til å sette kroken. I det jeg reiste meg opp, setter langa fart nedover og stangen ender opp i full spenn.

Etter et par lange utras, og cirka 120 meter line tilbake på snellen, kom det flytende opp en fin lange på 23,5 kilo og 157 centimeter. Det ble ingen ny personlig rekord, men allikevel var han veldig fornøyd etter bare noen timers fiske.

Jørgen forteller at de fiskene som ikke blir satt ut igjen, blir med hjem til gode middager.

Lange.

Lange er en fiskeart i lakefamilien. Denne arten har tidligere blitt klassifisert som tilhørende torskefamilien.

Langen forekommer vidt utbredt i Atlanterhavet og delvis i Middelhavet. Hovedutbredelsen er på bankene fra Vizcaya til Kolahalvøya, ved Island og i norske fjorder. Den oppholder seg vanligvis på 100–400 meters dyp. Den lever nær bunnen der bunnen er av sand eller grus.

Langen gyter om våren (april–juni) på en rekke ulike gyteområder, i Nordsjøen, på bankene vest av De britiske øyer, på Storegga, ved Færøyene og sørvest av Island. Gytingen skjer på dypt vann, og egg og yngel lever pelagisk på dypt vann. Ung lange lever på bunnen på litt grunnere vann enn det de eldre individene gjør.

Langen kan bli inntil to meter lang og nå en vekt på 40–45 kilogram. Den har en lang og en kort ryggfinne og en bukfinne.

Fakta: Store norske leksikon

   

Strossle

Du vil kanskje like dette også

2 kommentarer

Mattilsynet friskmelder Skibotnregionen for Gyrodactylus salaris - Fiskeavisen.no 23. november 2022 - 12:04

[…] Storlange tatt på agnfiske […]

Svar
Søk tilskudd for å bedre miljøtilstanden i vann - Fiskeavisen.no 29. november 2022 - 13:12

[…] Storlange tatt på agnfiske […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy