Hjem Fiske Atle og Fredrik tok håkjerring i Skagerrak

Atle og Fredrik tok håkjerring i Skagerrak

Av Redaksjonen

I det sola står opp legger Fredrik Tronhuus i Team Colibri sammen med sin faste makker på havet, Atle Høidalen som er mannen bak Team Krokodille, på tur til Skagerrak. De drar ut fra Langesundsfjorden og setter kurs ut i storhavet denne søndagen.

Målet for denne dagen er å dra håkjerring. De har tilbragt utallige timer med studier av kart, og Atle har laget egne kart med fargekodede dybdekoter for å se ut de dypeste områdene. I tillegg til enklere å se formasjoner på bunn. De legger halvannen times kjøring med båten i plan til et område på rundt 700 meter dypt.

Atle Høidalen til venstre, og Fredrik Tronhuus til høyre. – Foto: Privat

Dere møtte ikke mange andre sportsfiskere midt i Skagerrak, nå i november?

– Hehe, nei, det er ikke akkurat vanlig å legge ut på sånne turer i november. Ikke i fellesferien for den saks skyld. Vi har planlagt turen godt og har det vi mener at er nødvendig av sikkerhetsutstyr om bord, Sier båtfører Atle Høidalen.

Han understreker at de har tatt sine forhåndsregler. Begge to kjørte hele veien i tørrdrakt, og at de har både digitale sikkerhetssystemer fra Simrad som AIS og VHF og i tillegg raketter om bord og på kroppen til enhver tid om det verste skjer.

Les også om Fredrik som slo 15 år gammel rekord under Langesund fiskefestival.

De to ivrige sportsfiskerne fra Østlandet rigget med Owner Super Mutu-kroker. Atle i str. 14/0 og Fredrik i 16/0 og med wire nederst. Litt ulike takler. Den som håkjerringa bet på var et ganske enkel glidende takkel på ca 10 meter totalt, hvor slepet er de siste 4 meterne.

Dette knekkpunktet er laget med en enkel knute som stopper enkel swivel med splittring som holder et pærebly på 1 kg. Søkket ble plassert fast i mudderet og linen ble strammet opp. Bremsen satt ganske løst, men fortsatt at det må litt kraft til for å få knarren til å hyle. Den enorme sirkelkroken i strørrelse 16/0 er crimpet i en spisskause til 3 mm wire med PVC rundt. krympeslange er lagt over metallet, for å unngå at det kan kutte braiden til nabomannen om man er uheldig å komme borti hverandre.

Selv om det er tungt, så smiler Fredrik – Foto: Privat

– Dette er tungt havfiske. Jeg var rustet for å løfte tungt, men jeg hadde ikke sett for meg hvor seigt det faktisk er å løfte noe så stort opp nesten 700 meter, sier en fornøyd Fredrik

Hva slags agn bruker dere?

– Jeg fant en strømpe av bomull på apoteket, som egentlig er til å tre rundt beinet til voksne mennesker, så den er ganske stor. Denne er knytt igjen i enden og stappet full av sel-spekk fra Tønsberg. Forteller Fredrik.

De to hadde sittet på havet noen timer uten føling på fisk. Fredrik forteller at han holdt på å spise en lunken pølse da det hylte i knarren på den grove havfiskesnella. Det var ikke til å misforstå: dette er fisk. De to fiskerne ser på hverandre og vet at nå skal de begynne å jobbe!

Etter 45 minutter med jevn sveiving kom noe stort til overflaten. Hva tenkte dere da?

– Håkjerring, utbrøt Atle med en gang! Jeg var helt kjørt, så jeg tenkte nok ikke så mye annet enn hva jeg skulle gjøre. Sier en stolt fisker.

Fredrik smiler bredt etter endelig å ha fått opp fangsten – Foto: Privat

De to har vært i kontakt med Havforskningsinsituttet og samlet inn enkle data til deres arbeid. Fisken målte 180 cm og 100 rundt buken. Det er hunnfisk, som fikk svømme videre etter at den var dokumentert både for forskningen og fotoalbumet.

Se video av fangsten her:

Utstyr:

  • Stang: Shimano Antares (50-80lb)
  • Snelle: Shimano Tiagra A 30.
  • Snøre: Spiderwire 0.35mm – ca 1,2 km på snella og en topshot på 0.90mm for å gi litt strekk og ikke for harde rykk på fisken.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy