Hjem FiskeArtsfiske Daniel Andersen med norgesrekord på havsil, og er William (5) Norges yngste til å fiske arten på stang og krok?

Daniel Andersen med norgesrekord på havsil, og er William (5) Norges yngste til å fiske arten på stang og krok?

Av Redaksjonen

Denne sommeren har det vært vanvittige mengder av tobis arter i Norge. 
I følge flere kilder er det 49 år siden sist at det var slik «kok» i sjøen som det har vært denne sommeren. 
Med så store mengder var det kanskje ikke så rart at Daniel Andersen (19) fikk en ny norgesrekord på arten.

For ordens skyld:  Tobis er et samlebegrep innen silfamilien. Det finnes hovedsakelig fem forskjellige arter i norske farvann, havsil, småsil, storsil, uflekket storsil og glattsil.

Det er ikke alltid lett å skille artene, men i år skjedde det noe spennende for de mest «nerdete» av sportsfiskerne i gruppen artsfiskere. For første gang ble det registrert havsil under målrettet fiske.
De mest vanlige fangstene har til nå vært storsil og småsil. Dette førte selvsagt til stort engasjement hos artsjegerene i Norge, og det er flere som nå har sikret seg arten.
Noen har til og med kjørt flere mil for denne lille fisken. Det skal nemlig ikke stå på viljen i miljøet.
Likevel er det Daniel som er holder av norgesrekorden på stang.

Les også om Daniel sin lange på over 35 kilo!

– Jeg startet å fiske etter makrell, men så noe som blinket under båten.
Derfor krøket jeg ett par for å se hva det var.
Når jeg så det var tobis av ukjent art satt jeg på et sabiki hekle i #16krok, (Red.anm: Høyere tall på krok størrelsen jo mindre krok) og fikk opp noen som var riktig kroket. Etter 2 tre dager med telling av finnestråler og lignende fant vi ut at dette var havsil.
Jeg stakk ut igjen med hjemmelaga hekle og #20krok og fikk mange flere. Plutselig fikk jeg mange mellom 3-4gr og noen få skilte seg ut i størrelse. Dette var norgesrekord. 5.6 «vanvittige» gram og en norgesrekord var på plass, forteller Andersen med et smil til Fiskeavisen

Daniel med sin rekord havsil Foto: Privat
5,6 gr Foto: Daniel Andersen

Er William Håland Pedersen (5) Norges yngste til å fiske havsil målrettet på stang og krok?
Svaret er mest sannsynlig ja.
Målrettet fiske er med svært små kroker og fisken skal krokes i munnen.
Krøket fisk teller ikke etter reglene innen sportsfiske.
Nå skal det sies at William er yngste sønnen til Raphael Pedersen (rpfiske.com)
William ble med sin far på jakt etter arten og begge to fikk den ganske raskt. De fant en stor stim som søkte tilflukt fra rovfisk inne i en båthavn i Stavanger.
Den er selvsagt mye mer bitevillig når den ikke er stresset av alt annet i sjøen som stadig skal spise den.

William (5) med havsil . Foto: Raphael Pedersen

William er nok egentlig litt mer giret på større fisk, han har nemlig som mål å få seg en blåhai, forteller pappa Raphael og ler.
I og med at denne arten  var såpass sjelden på stang tok han seg likevel bryet og fisket den på farens hjemmesnekrede hekle. Heklet var laget av tynn monofilament med kroker i str #26 -pyntet med sølvpapir. For første gang fikk de en ny art på samme dag.
Dette ble selvfølgelig feiret med is og brus etterpå. William får satse på blåhai en annen dag, sier Pedersen med et lurt smil om munnen.  

Havsil (Ammodytes marinus) kan forøvrig bli en del større enn disse som er nevnt i dette innlegget. Den kan bli opp mot 24 cm lang.

Fiskeavisen prøvde å få en kommentar fra havforskningsinstituttet om deres mening angående den uvanlige mengden tobis denne sommeren har gitt. På dette tidspunktet var vedkommende med mest informasjon om tobis på ferie, derfor lykkes vi ikke med uttalelse der fra. 

Mer om tobis kan du lese om her

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Tredje året med rekord lysing for Daniel Andersen - Fiskeavisen.no 30. juli 2019 - 20:41

[…] vært ute i snitt anen hver dag. Dette blir det mye store og små fangster av. Vi skrev nylig om ny norgesrekord på havsil tatt av Andersen. Denne gangen skriver vi om en veldig stor lysing storfiskeren har fått utenfor […]

Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy