Fiskeavisen har tatt en prat med to av Norges ferskeste sportsfiskeguider om hvordan oppstarten har vært.
Fram til august i fjor, jobbet både Are Granrud Sumstad og Alexander Brøther som håndverkere. Are jobbet som betongarbeider i Bergen, og Alexander jobbet som blikkenslager. Han spiller i tillegg ishockey profesjonelt i Oslo. Felles for dem begge, var at de hadde en drøm om å jobbe som sportsfiskeguide. Nå ett å senere, har drømmen gått i oppfyllelse for begge to.
Grunnleggende opplæring og nettverk hos Sportsfiskelinja
I løpet av et skoleår på Sportsfiskelinja ved Sund Folkehøgskole, er det mye fokus på planlegging og gjennomføring av fisketurer. Elevene bruker hverandre som «kunder», og får prøve seg som guider med grundig veiledning av faglæreren i sportsfiske, Eskil Røkke.
– Vi gjør vårt beste for at de elevene som har ambisjoner om å jobbe i Sportsfiskebransjen. Vi gir de grunnleggende kunnskap i tillegg til nettverk som gjør dem i stand til å søke stillinger som sportsfiskeguider. Selv om Sportsfiskelinja ikke er en yrkesutdanning, ser vi at det er ganske mange av elevene som har endt opp i sportsfiskebransjen etter endt skoleår på Inderøya.
– Det eksisterer jo ingen formell utdanning som sportsfiskeguide i Norge, forteller fiskelæreren, som innrømmer at han synes det er artig at så mange av elevene har blitt plukket opp av sportsfiskebransjen
Ville følge drømmene sine
Da Sportsfiskelinja dro på den første studieturen til Finnmark i fjor høst, var både Are og Alexander tydelige på at de drømte om å jobbe som fiskeguider i nord. Ingen av de to hadde mye erfaring innen havfiske, men felles for dem begge var at de var vante til å jobbe fysisk og til å jobbe med kunder.
– Læreren vår, Eskil hadde fortalt at flere av fiskecampene i Nord Norge var på utkikk etter guider, så vi gjorde vårt beste for å vise oss fram som både entusiastiske, interesserte og nevenyttige, forteller de to som også kjapt ble gode venner da de møtte hverandre på Sund Folkehøgskole. Det skulle vise seg å være lurt å vise fram sine beste sider i møte med sportsfiskebransjen. Da skoleåret var ferdig, kunne begge guttene sette kursen mot nord. Are som guide for Big Fish Adventure (BFA) på Sørøya og Alexander som guide hos Norges største arrangør av fiskereiser, Nordic Sea Angling (NSA) i Vesterålen.
– Drømmen har gått i oppfyllelse, forteller de to som også forteller om andre store fiskeopplevsler i løpet av året på Sportsfiskelinja.
Et innholdsrikt skoleår
Are trekker fram nettopp studieturen til Sørøya som et av høydepunktene i løpet av skoleåret. Store kveiter, svære torsker, storsei og steinbit kombinert men den fantastiske Sørøya-naturen, er nok til å ta pusten fra de fleste.
– Jeg sa det med en gang vi kom i land på Sørøya, at «her vil jeg bo». Et snaut år senere hadde drømmen gått i oppfyllelse.
For Alexander var det nok en måned på de små øyene i Karibien som var mest minnerikt;
– Det var det råeste fisket jeg noen gang har opplevd. Vi fikk virkelig oppleve selve fiskeparadiset. Vi fisket tropiske muskelbunter i krystallklart vann. Ruslet rundt på jakt etter permit, barracuda og bonefish på endeløse flats, mens haiene svømte rundt beina våre. Vi fridykket på et av verdens største korallrev, plukket våre egne kokosnøtter og levde primitivt på de Glover-atollen langt ute i det karibiske hav. Det gav en fantastisk frihetsfølelse å leve primitivt og i takt med naturen der ute.
Bratt læringskurve
Men det har ikke bare vært lett å bli kastet ut i jobbene som Sportsfiskeguider, forteller de to.
– For en ørretfisker fra Oslo var det en bratt læringskurve i begynnelsen, forteller Alexander. Heldigvis var arbeidsgiverne mine utrolig inkluderende og jeg ble tatt vanvittig godt imot. Det var akkurat det jeg hadde ønsket meg og jeg merket fort at jeg var på riktig plass.
Også Are forteller om hektiske dager da han startet hos BFA.
– Det var helt full camp og alt var helt nytt. Jeg måtte lære veldig raskt, men jeg oppdaget fort at dette virkelig var drømmejobben og da er det ikke så farlig at det er litt kaos innimellom, smiler trønderen som i likhet med kollegaen hos NSA har en fortid som toppidrettsutøver. Are har nemlig en fortid innen skihopping på landslagsnivå.
Store opplevelser
Selv om begge er relativt ferske i jobbene sine, har det ikke manglet på store fiskeopplevelser siden de begynte. Like etter at Are begynte hos BFA, fikk han være med på sin første guiding ombord på den nye guidebåten – en 37 fots kværnø med 2 x 425 hestekrefter, fullproppet av ny teknologi fra Garmin.
Vi var ute på «VIP-guiding». Bilal hadde vært uheldig og skadet seg tidligere på dagen, så jeg fikk jobben med å sikre kundenes kveiter med sikringskrok. Den første kveita jeg fikk sikre var på hele 174 cm. Heldigvis fikk jeg god veiledning av Bilal underveis og etter et par flotte bilder fikk kveita svømme ned i dypet igjen.
Alexander trekker også fram guiding etter storkveite som noen av de minnene som har klistret seg best på minnet så langt. På én tur fikk vi en kveite på 163 cm og ei på 166 cm. Hele dagen var allerede helt fantastisk med strålende sol over Vesterålen og med de to storkveitene ble det vanvittig god stemning i båten, forteller han.
Ikke bare fisking og kos
Men de som tror at sportsfiskeguiding er bare koseturer på sjøen hvor man får fisket masse selv må tro om igjen.
– Guiding er en livsstil og det innebærer veldig mye annet enn å dra på havet på fisketurer. Man skal ha kontroll på båtene og alt av fiskeutstyr, og sørge for at alle kundene har det bra hele tiden. Så må man ofte være litt «handy». Jeg får virkelig bruk for min bakgrunn som håndverker, smiler Are og forteller at han skrur båtmotorer, reparerer brygga, hjelper til med å servere frokost og mye mye mer.
– Noen dager når det er rolig på jobb kan vi ta en av båtene og fiske selv. Vi bor jo tross alt på verdens beste havfiskedestinasjon her på Sørøya, sier Are som i tillegg benytte anledningen til å jakte både ørret og røye med fluestanga så snart anledningen byr seg.
– Jeg elsker det at at jeg har fått så mye ansvar på så kort tid, forteller Alexander. Det er ikke mindre krevende enn andre jobber, men det er virkelig drømmejobben å få lov til å veilede kunder slik at de kan få fange drømmefisken sin. Også Alexander benytter fritiden til å dra på fisketurer både på havet og i de mange vannene og elvene i Vesterålen.
– Det er jo drømmen for en som var rimelig lei av asfalt og storby, ler Oslogutten.
Det som i alle fall er sikkert, er at arbeidsdagene er ganske annerledes for begge to etter at de bestemte seg for å gå etter drømmene sine som profesjonelle sportsfisekguider.
Til New Zealand med læreren
Både Are og Alexander hadde nok fluefiske etter ørret som sin store lidenskap fram til de begynte som havfiskeguider i nord.
– Det er jo vanvittig mange muligheter her oppe i nord, men vinteren kan nok være både mørk og kald. Da vi gikk på Sund fikk vi snusen i at Eskil skulle ned til New Zealand rundt juletider. Vi ble fort enige om at vi også skulle ta turen ned. Å få lov til å rusle rundt i krystallklare små elver og jakte megasvær ørret mens det er mørkt, kaldt og surt her i nord er jo helt perfekt avslutter de to som begge har arbeidsgivere som har tilrettelagt slik at de kan få oppfylle ørretdrømmene sine i New Zealand.
– Eskil har fortalt at han skal sende oss kartkoordinater og tidspunkt så skal han møte oss i elva med en iskald øl og gode fisketips avslutter Alexander.
– Vi må vel klare å finne noen store ørreter til gutta, avslutter Eskil som syns det er trivelig at Alexander og Are tar turen nedover. Selv reiser han ned sammen med familien sin for å feire jul og selvfølgelig fiske litt.
– De er jo frie og franke og har muligheten til å følge drømmene sine. Jeg gjorde det samme da jeg var på samme alder forteller fiskelæreren som har bodd i fiskeparadiset New Zealand i over fire år.