Hjelpeløs og i livsfare ble den unge havsula trolig tatt av stormen Knud og ført fra Nordsjøen og inn Oslofjorden. Heldigvis forsto fuglen at den måtte være rolig da redningsmennene trådte til.
Av Anders Høilund – Vartoslo.no
Fluefiskerne Marcus Reise (31) og Christoffer Ekeli (35) fra Oslo brukte søndagen til en fisketur på Jeløya i Oslofjorden. Tanken var at kanskje uværet Knud hadde lokket noen store sjøørret nær land.
På vei til fiskeplassen ved Skjellsvik på Jeløya oppdaget de en stor svømmende fugl de ikke klarte å artsbestemme. På vei tilbake til bilen kom de over fuglen på nytt. Den var innerst i ei vik, og de så at den ikke hadde det bra.
Plastbit rundt nebbet
— En kvinne hadde som oss oppdaget fuglen, og hun fortalte Christoffer at det hang noe søppel rundt nebbet til fuglen. Fuglen kunne ikke lenger åpne nebbet, forteller Reise.
Kvinnen sa hun ville hente hjelp, og gikk opp mot et hus i nærheten. I mellomtiden forsøkte fluefiskerne å fange fuglen.
Fuglen viste deg å være en ung havsule. Havsula er vanlig i Nordsjøen, men sjelden i Oslofjorden. Den hekker i Norge fra Rogaland og nordover vestkysten. Havsula er en art som har spesialisert seg på å fange fisk i åpent hav. Den lever mesteparten av året ute på havet på jakt etter fisk. Når den styrtdykker ned i makrell- eller sildestimene er det med en fart på 100 km/t. En voksen havsule kan måle hele 180 centimeter fra vingespiss til vingespiss. Havsula er vår nordiske albatross.
Plastforurensning i havet har dessverre ført til at fler og fler av disse imponerende fuglene dør etter å ha spist plastbiter, eller satt seg fast i søppel som driver i havet. Eller får viklet plastrundt nebbet. Som var tilfellet da oslofiskerne Marcus Reise og Christoffer Bakkeli måtte trå til som redningsmenn.
— Fuglen kom i mot oss da vi ville hjelpe
— Christoffer og jeg vadet ut i vika, mot fuglen. Da kom fuglen faktisk i mot oss. Men da vi kom nærme, ble den hissig og redd. Den så ut til å ha det veldig vondt. Vi ble enige at vi måtte hjelpe den, sier Reise.
Fiskerne så at den uheldige fuglen hadde fått en plastbit rundt nebbet. Disse fuglene er kjent for å ha et kraftig, dolkelignende nebb. De er også kjent for å være hissige og kranglete på reirplassen.
— Vi fikk festet en fluekrok i plasten, og sakte fikk vi dratt fuglen inn til oss. Utrolig nok holdt han seg veldig rolig, og vi begynte å fjerne plasten som var surret fast mange ganger rundt nebbet. Den ville aldri fått det vekk selv. Vi måtte åpne nebbet helt for å fjerne plast som satt fast innerst, forteller oslofiskerne.
— Da vi endelig fikk fjernet all plast med hjelp av en kniv, så virket fuglen takknemlig og svømte rolig ved siden av oss mens vi gikk mot land. Vi var veldig glade over at ha reddet fuglen. Det føltes godt. Hadde ikke vi prøvd å reddet fuglen, så tror jeg at jeg hadde slitt med samvittighet resten av livet. Ingen dyr fortjener å plages sånn, forteller Marcus Reise.
Mann med hagle
Her kunne historien hatt en lykkelig slutt, men enda ett kapittel skulle skrives i historien om denne fuglen.
— Vel tilbake ved bilen kommer kvinnen som gikk for å hente hjelp. Hun kommer sammen med en mann med en hagle, sier Reise.
Fuglen hadde imidlertid brukt sin gjenvunnede frihet godt. Og hadde kommet seg utover i vika med friske vinger og et nebb klar for nye eventyr.
— Vi spurte om hva han ville gjøre, men mannen med hagla sa at fuglen var for langt ute til at han kunne skyte den, avslutter en lettet fuglevenn og redningsmann.