Hjem Fiske – Island er storørretens rike

– Island er storørretens rike

Av Redaksjonen

For mange er det en drøm å reise til Island å fiske med flue. Med uttalige filmer, youtube-klipp og hundrevis av Instagram-bilder er det vanskelig å ikke bli fascinert av det røffe landskapet, og de vakre ørretene som skjuler seg under vann. Island virker rett og slett å være ørretparadis nummer en. To som akkurat har vært der – nemlig Sigve og Sarah, kan fortelle mye om hvordan dagene på den historierike øya var. 

Sigve & Sarah på Island – Foto: Privat.

 

Hvorfor reise til Island for å fiske? Vi har jo brunørret og sjøørret her til lands.
Island er storørretens rike. Ikke bare det, men det er ett fantastisk vakkert land, med sin barske natur, varme kilder og rike elver. Ulikt noe annet. Til tross for inntrykket mange kanskje får, når man ser bilder og hører historier om disse gigantiske monsterørretene, så er det ikke slik at man bare går å plukker fisk. Fiske her kan være utfordrende, været kan være ekstremt hardt, og man skal sitte på en god del lokalkunnskap for å ha de beste sjansene. Det er nok av dem som har reist til Island for å fiske ørret, som har kommet skuffet hjem igjen. God planlegging og kontakt med noen som er kjent i områdene er ofte nøkkelen til en vellykket tur, rent fiskemessig.

Foto: Privat

Er det bare fluefiskere som reiser til Island? 
Nei, langt der ifra! Island er vel kanskje mest kjent for sine varme kilder og unike natur. Dette i seg selv er en veldig god grunn til å ta turen over! Men husk fiskestang likevel.

Hvem var dere som dro og hva var målet med turen? 
Sigve jobber som reiseleder/guide i regi av Bergen Aktiv As, og har de siste årene tatt med seg en liten gjeng ivrige fluefiskere, til både Island og Danmark, for å fiske. Denne gangen var vi seks stykker som dro, noen med erfaring fra Island tidligere og noen nye. Målet var å få mest mulig, og størst mulig ørret! Vi skulle fiske i elven West Ranga, som er mest kjent for sitt fantastiske laksefiske. Men denne elven huser mer enn bare laks, for å si det mildt. Mål for turen varierer jo fra person til person, men på tross av mye usikkerhet, så var forventningene relativt høye! Det er jo Island!

Foto: Privat

Hvordan er fisket der så tidlig i sesongen?

Da jeg planlagte turen var jeg litt nervøs for hvordan dette skulle gå. Jeg har aldri vært på Island i April før, og været kan være utrolig hardt og ustabilt så tidlig på året. Jeg visste at dette er den beste tiden for sjøørretfiske i elv, og det er gode muligheter for sulten, stor brunrøret lengre oppe i elven! Men sjansen for at det slo den ene eller andre veien, var like sannsynlig. Vi kunne rett og slett risikere å komme hjem, uten noe fangst. Kundene ble informert på forhånd om at fisket kunne bli tøft og væravhengig… Men fisken er jo der! Da skal det alltid være mulig! Det blir fast tur til Island i april fremover.. Fisket var helt vanvittig, forteller Sigve.

Også må jeg jo få høre om disse store fiskene dere fikk! 

Da vi ankom lodgen, fikk vi virkelig kjenne aprilværet på Island, kraftig vind og kalde temperaturer. Hadde vi ikke vært på fisketur, så hadde vi nok holdt hus. Men ut skulle vi, uansett. Velkomstpresangen fra West Ranga, var for Sigve sin del, en feit 4 kilos brunørret.

– Jeg trodde da at dette kom til å bli turens største fisk for min del, og skuldrene falt på plass. Jeg hadde fått en fantastisk flott fisk, og ett trofe jeg ville huske, resten av min tid. Men dette var bare starten, og langt i fra min største ørret denne turen.. Det ville være mange minner i vente, forteller Sigve.

Etter å ha prøvd og feilet i over ett år med fluestangen, skulle jeg altså få være med disse erfarne fluefiskerne på tur til Island. Gleden over hva som var i vente og frykten for å drite seg ut forran “de store gutta”, hadde hengt over meg i flere uker. Heldigvis er Sigve kanskje den beste kastelæreren man kan ha, når han ikke er for opptatt med å fiske selv, vell og merke. Så da var det bare å pakke ned alt man hadde lært om fluefiske det siste året, ta det med seg til Island, og gjøre sitt beste, forteller Sarah.

Dagen gikk fort, og for mange av oss hadde turen allerede levd godt opp til forventningene. Men for meg hadde fisken latt vente på seg. Og vinden var ikke akkurat behjelpelig. Men dag to fikk jeg også kjenne på fiskelykken! Å sitte med en 3 kilos sjøørret i hendene, var for meg ufattelig stort! Storfornøyd, og godt over middels høy i hatten, den dagen kan man si!

Resten av uken skulle vise seg å levere ett ellevilt fiske, mellom regnbyer og vindkast.

Foto: Privat

Har dere en god historie fra turen, som dere vil trekke frem?

Vi har så utrolig mange gode historier fra denne turen, men hvis vi skal trekke frem en, så må det bli Sarah sin monsterfisk.  Det nevnes mye her om at været var dårlig, og denne dagen var heller intet unntak. Det var seint på kvelden og de andre hadde tatt av seg vaderne og søkt ly innendørs. Vi hadde akkurat begynt å tenke på tilbaketuren selv, da det plutselig begynte å skje ting.

Plutselig smalt det.. Etter en lang kamp og et siste kraftig utras nedover elven slapp fluen. Jeg så fisken i overflaten flere ganger, og dette var ingen liten fisk… Jeg har mistet mye fisk, men denne fisken var det ekstra surt å miste, sier Sigve.

Foto: Privat

Jeg hadde akkurat landet og håvet en fin kilos fisk, da jeg traff Sigve som stod å bannet og steikte lengre nede i elven. Dagen var over. Det var begynt å skumre godt på, og tanken på varme, tørre klær etter en lang dag, var fristende. Det hadde blåst så kraftig denne dagen at jeg hadde slitt med å få ut snøret, så Sigve foreslo at vi skulle ta noen få kast til der han tok kastet for meg, før vi dro hjem. Han kastet og gav meg stangen, strømmen tok fluen, og jeg gjorde ett par raske inntrekk da det plutselig hugde til. Det tok ikke mer enn ett par sekunder, før jeg skjønte at dette var noe vanvittig stort. Utras på utras senere, var jeg helt utslitt. Jeg tror at det eneste jeg sa i løpet av denne tiden var, “den er helt sykt stor!!”. Da ryggen viste seg i overflaten, lo vi litt, også gråt jeg litt, og lo litt til. Jeg kunne ikke miste denne, det kunne bare ikke skje. Etter å ha kjempet mot det store ukjente, til armene mine nesten datt av, måtte Sigve ta over mens jeg fikk samlet meg ett par sekunder. Så var det tilbake igjen i kamp, uvisst om hvor lenge. Fisken hadde omsider gitt opp, Sigve fikk håvet den store ørreten, og jeg kunne endelig legge fra meg stangen og puste lettet ut. Fisken, som nå lå i en altfor liten håv, ble etter en noe rask og unøyaktig måling, anslått til å ha en lengde på mellom 85 og 90 cm. Dette er med stor sannsynlighet, mitt livs største ørret. Når jeg en dag er en gammel dame, så vil denne historien sitte sterkt i minne, utdyper Sarah.

Kameraet har selvsagt fått være med til Island, og vi jobber nå med å klippe sammen en langfilm fra turen. Dere kan også følge turene våre på instagram: @Sarahkristinesy og @Sigveurne.

Skal dere tilbake?
Det er det ingen tvil om. Vi reiser tilbake allerede i midten av mai.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Knut Helge Lutro 15. april 2022 - 21:25

er det bare for fluefiskere?hva med oss som fisker med sluk og mark?

Svar

Legg inn en kommentar

[script_23]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy