Hjem Fiske Misting av laks – Ny videoserie

Misting av laks – Ny videoserie

Av Redaksjonen

Som fluefisker blir det årlig diskutert om man burde gi løkke, gi tilslag eller la fisken ta line rett på snella med svak brems. Selv gir jeg som regel tilslag og har til tider mistet mye laks. Men så har jeg erfart at jeg mister vel så mye laks når jeg gir løkke eller lar fisken ta line rett fra snella. Så hva er riktig og mest effektivt? 

Skrevet av: Sondre Kvalsvik Stenberg // Salmonfishing Norway

De som gir løkke er ofte bastante i sin sak om at løkke fungerer best, bom basta. Forklaringen er at dette gir laksen tid til å snu og begynne å svømme ned i hølen igjen med flua i kjeften før man gir tilslag. Men hvem har ikke opplevd, at i det man kjenner dirringen i stangtoppen, pulsen som skyter i været, man slipper løkken mellom fingrene, fluelina som stopper opp i elva, følelsen av å vente i en evighet og i det man strammer til og løfter stangtoppen så har laksen forduftet? Hva skjedde? Jeg slapp jo løkka!

Det finnes flere videoer på nett som viser hvordan laksen effektivt spytter ut flua i det fiskeren gir løkke. Og i mange tilfeller kjenner ikke fiskeren at laksen har vært i kontakt med flua. Dette har jeg selv sett flere ganger ved å observere andre fiskere fra høyder. Kunne disse laksene ha blitt kroket om man heller hadde gitt tilslag?

I etterkant av filmene jeg har lagt ut i løpet av årene (via brukerene Elveguiden og Salmonfishing Norway), får jeg hvert år mange kommentarer og meldinger om at jeg må gi løsbukt for å slippe og miste så mye laks. Jeg har to problem knyttet til å gi løsbukt i det laksen tar: 

En, i det jeg kjenner laksen ta, er pulsen i 200, blackouten nær og skjelven er til å ta og føle på. Selvkontroll i dette øyeblikket er sjeldent tilstede, og det er nok dette som har ført til at jeg har laksesug hver eneste time igjennom hele året. Men i løpet av sommeren fikk jeg gitt løkke i mange tilfeller, uten at dette hjalp på krokingsprosenten. 

To, ved aktivt fiske med inntrekk er det så å si umulig å gi løkke. Ved aktivt fiske mener jeg ikke 45 grader kast, la flua drifte av seg selv til den ligger nedstrøms for så sakte dra inn line for nytt kast. Selv kontrollerer og varierer jeg fart og dyp på flua ved inntrekk, slakke på lina og høyde og vinkel på stangtupp i hele draget over hølen. I de aller fleste tilfeller tar laksen på inntrekk og da er fisken allerede fasts i det man gjør inntrekk. Gir man løkke da, er det som å gi slakke i etterkant av fast fisk. Jeg får også meldinger om at jeg burde gi løkke ved aktivt fiske, ved at man holder svakt på fluelina mens man trekker i den. Men dessverre, i dette gylne øyeblikk er fingertuppene per nå lite samarbeidsvillige. 

Til tross for mye misting av laks i starten av sesongen både på løsbukt og tilslag, vil jeg si vi knekte en kode som økte krokingsprosenten betydelig i årets sesong. Mer om dette vil jeg dele i episodene fra årets turer som blir sluppet ukentlig fra 12. mars og fram til sommeren. Her er en trailer fra episodene som viser frustrasjonen knytta til løsbukt og misting av laks.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy