Hjem Forskning Overvåker innsiget av laks til Trondheimsfjorden

Overvåker innsiget av laks til Trondheimsfjorden

Av Redaksjonen

Foto © Tor Næsje/NINA

Denne siden viser hvordan lakseinnsiget til Trondheimsfjorden utvikler seg i perioden 1. mai til 15. september 2022, og oppdateres hver sjette dag.

NINA

Målet med dette prosjektet er å undersøke hvor mye og når villaks og rømt oppdrettslaks vandrer inn Trondheimsfjorden og opp i elvene. I tillegg studeres atferden til oppdrettslaks og villaks i elva i forhold til ulike miljøfaktorer, samt om fisken vandrer mellom elver.

Vill og rømt laks fanges i kilenøter ytterst i fjorden og merkes med radiosendere eller Lea-merker. Vandringsmønsteret undersøkes med stasjonære radiologgere i elvene og manuell peiling, samt gjenfangster av merket fisk. Studiet gjør oss i stand til å beregne mengden laks som vandrer opp i elvene, beskatningsrate i sjø og elv og forskjeller i adferd til vill- og oppdrettslaks. Dette er viktig for å vurdere om bestandene er bærekraftige.

Statistikken baserer seg på fangster i to enkle kilenøter ved innløpet til fjorden. All laks som blir fanget merkes og slippes levende ut. 

Klassifisering 

Klassifisering til villaks eller oppdrettslaks er basert på ytre kjennetegn og vil bli verifisert ved skjellanalyser. 

Smålaks: totallengde mindre enn 66 cm 

Mellomlaks: 66-88 cm 

Storlaks: større enn 88 cm

 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy