Hjem Fiske Roger fikk en hai som var 2 kilo tyngre enn Norgesrekorden

Roger fikk en hai som var 2 kilo tyngre enn Norgesrekorden

Av Redaksjonen

Lite visste Roger Ommundsen (39) fra Bergen at agn tyven han fikk på kroken skulle vise seg å være det største eksemplarer av Pigghå fått på stang i Norge. Norgesrekorden på den fredede arten er på 9,9 kilo, mens Roger sin veide 12 kilo.

Roger satt alene i båten og prøvde lykken etter Brosme og Lange i Bjørnefjorden som ligger ca en time fra Bergen.
Lite visste han at han skulle få en kjempestor hai på korken.

– Jeg var sikker på at det var en gigantisk lange. Fisket på ca 200 meter dyp. Den var utrolig sterk, jeg måtte ha sterk bremse på snellen for og ikke bli spolt ut. Jeg holdt på nesten en time ettersom jeg brukte den minste multiplikator snellen min med bare 300 meter snøre og svak brems, forteller Roger til Fiskeavisen.

Når Roger endelig fikk fisken til overflaten og ombord i båten, så var ikke fisken ferdig med å kjempe. Fisken sprellet og holdt på så mye at Roger ikke greide å få ut kroken selv, han måtte ha hjelp. Da var det bare å kaste seg rundt å komme seg til en som kunne hjelpe.

– Måtte kjøre 10 minutter til en fyr som kunne hjelpe meg å holde fisken fast. Den var utrolig sterk, forteller Roger.

Les også:  Det tok ikke lange tiden før en drøy rekord ble slått av en ny rekord

Roger tenkte ikke at dette var en ny Norgesrekord, så fullt fokus ble å få den raskt ut i vannet igjen. Det ble da ikke tid til å ta masse bilder av lengde og vekt, men han rakk å ta mål og veie den selvom dette ikke er dokumentert med bilder.

– Jeg fikk 3 vektmålinger på 12,8, 12,6 og 11,9 kilo. Buken var veldig tykk og den var helt sikkert gravid, forteller Roger.

Norgesrekorden på stang er en Pigghå er 9,9 kilo som ble tatt av Irvin Kilde i Lygninfjorden i Namdalseid. 
Rekorden ble fanget på isen januar 2010, så er en gammel rekord som fortsatt for stå.

Vern

I 2010 vurderte det internasjonale råd for havforskning ICES at bestanden av pigghå var på et historisk lavt nivå. Dette førte til at pigghå ble plassert på den norske Rødlisten som kritisk truet (CR) i 2010. Kategorien kritisk truet innebærer at man antar med mer enn 50 % sannsynlighet at arten vil dø ut innen tre generasjoner.

I 2015 ble situasjonen vurdert å være noe bedre, ved at en økning i total biomasse og rekruttering er observert. Pigghå er derfor fra 2015 flyttet fra kategorien kritisk truet til sterkt truet (EN). Kilde Store Norske Leksikon / snl.no

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy