Hjem Fiskeguider Sjøørretfiske fra A til Å – Del 1

Sjøørretfiske fra A til Å – Del 1

Av Redaksjonen

Sjøørretfiske har aldri tidligere vært større en hva det  for øyeblikket er og med den tiden vi alle tilbringer på sosiale medier så kan ting kanskje virke noe komplisert for de i startfasen av det hele. Jeg personlig setter stor pris på at det diskuteres, deles meninger og opplevelser.

Skrevet av: Frode Henriksen // Coldwateranglers.no

At ting kan virke mer komplisert en hva det faktisk er jo det som gjør det hele ganske interessant. For er det en ting jeg har lært, så er det virkelig det at man aldri blir utlært i hva vi driver med. Litt selvmotsigende blir det kanskje her når jeg sier at jeg også prøver å holde fiske mitt så enkelt som mulig, når man havner i transen hvor det kun er deg og sjøen i jakten på våre prikkete venner så går ting stort sett av seg selv når det holdes enkelt.

Vi skal innom ting som årstider, utstyr, hvordan se plassene man fisker, fluevalg og oppsett i forhold til det, behandling av fisk, vær og vind. Noe som her er greit å bite seg merke i er at det jeg her legger frem er ikke nødvendigvis en mal for hvordan skal gjøres men noe som gjennom en del timer langs kysten har fungert godt for min egen del.

Utstyr.

Her er det en jungel å ta av, utstyrsfronten beveger seg raskt og det er mye flott man kan investere i men for å komme i gang trenger man faktisk ikke mer en et knippe fluer, en stang, snelle og line. Med det mener jeg at man fint kan starte det hele med å oppsøke steder hvor man kan stå på fjellet og finne ut om dette faktisk er noe for deg og om man da ved et seinere tidspunkt bestemmer seg for å gå til innkjøp av vadebukser, sko jakke osv.

For de aller fleste tar ikke dette spesielt lang tid etter de første sjøørretene er fanget. Tror nok de fleste her vil kjenne seg igjen i det med at det er mer en livsstil en hva dette er en hobby.

Stang og linevalg er noe helt opp til hvor en bor og hva slags områder en fisker på samt at det er smak sak så noen tips her vil jeg egentlig ikke komme med annet en hva jeg selv syntes passer mine plasser i den sydlige delen av vestfold som er relativt værutsatt når det kommer til vind. På rolige dager og da tenker jeg pålandsvind på 3-6 sekund meter så fungerer oftest en litt rask #6 stang mens på dager hvor det byr på mer vær og vind så liker jeg å gå med en stang i #7.

Det aller meste av mitt fiske forgår også med to forskjellige liner. En flyt intermidiate line og en glassline i fast intermidiate, de dekker det meste de vannlagene jeg ønsker å fiske i og mye kan også justeres med fluevalg og tapering av fortom får å avdekke forskjellige dybder.  Dette er noe jeg kommer mer tilbake til senere når det gjelder oppsett under ulike forhold.

Når det kommer til bekledning så er det et hav av vadebukser, jakker og sko å få kjøpt. Her er det en ting som jeg vil nevne, det er ikke alltid merke som er det riktige valget men passform. Passformen har veldig mye å si for utfallet på hvor lenge vadebukser lever når det kommer til slitasje. Ellers er det mange nisje butikker med god ekspertise som vil hjelpe en i gang her.

En kjøre regel her er grei for å holde ut i kaldt vann, ull innerst, så flecce. Jeg bruker studs på både gummisåler og filt. Ikke at det hindrer meg helt fra å vadebade men har vært til meget god hjelp en rekke ganger. På vadejakka henger det alltid en avkroker, jeg bruker en type som har saks og avkroker i et og denne avkrokeren er viktig med tanke på skånsom utsetting av fisk.

Linekurven har blitt en nødvendighet for min del, den sparer både linens levetid og gir meter i kastelengde med tanke på friksjon og tyngde som skal opp av vannet i kastet. Den brukes også ofte som en slags flottør når jeg vader på litt vanskelige plasser, den gir deg fort et ekstra sekund å komme opp og ned av steiner som er nesten umulige å nå uten.

Solbriller, polariserende høres kanskje litt ut som en ting en ikke trenger men både som beskyttelse for øyne mot flua, og tro meg når jeg sier det har gått så brilleglass har sprukket, og som en hjelpende hånd i spotting er også en ting som nesten alltid er med på tur.

Fiskeplasser.

Dette med å lese en fiskeplass, spesielt da hvor en kommer til en ny plass er noe som kan ta litt tid å få inn i blodet. Men en ting som jeg mener er viktig å nevne og en kjempe fordel som man tar med seg til nye plasser er å bruke mye tid på de plassene en fisker, under alle forhold og årstider. Oppsøk gjerne plassene dine vinterstid når det er ekstremt lavt vann, selv om det er is og en ikke kan fiske så kan man til tider se plassene man fisker på nesten tørre forhold og dermed danne seg et bilde av spotter fisken vandrer og står, strømbelter under diverse vannstander er også en kjempeviktig faktor for fiske og uttellingen.

Foto: Frode Henriksen

Jeg baserer fisket mitt svært sjelden etter vannstand, tidevanns tabeller og månefaser. Jeg legger mer vekt på hvordan været er der og da og selvfølgelig et døgn eller to før. Dette fordi jeg kjenner mine plasser så godt at jeg vet hvor jeg skal akkurat fordi jeg vet hvordan forhold jeg vil møte og hvor fisken normalt sett er. Selvsagt ingen garanti for fangst med det kommer alltid godt med å ha en slik erfaring. Dette igjen gjør at man ser strømlinjer, hastighets forandringer, bunnforhold, rett og slett gode spotter på en ny fiskeplass mye enklere.

Sett deg ned med kaffe og studer gjerne kart, det finnes mange veldig gode kartløsninger hvor en kan se renner, store steiner, marbakker, undervannsskjær, egentlig alt som skaper evjer i strømmen er hot spots. Jeg bruker norgeibilder.no som kartløsning på grunn av oppløsningen, her kan man virkelig gå inn å se steiner, renner osv veldig klart.

På bildene så indikerer grå de stedene jeg vil fiske av, her er det selvsagt et relativt godt slingringsmonn men jeg vil vise hva jeg ser etter hvor jeg primært vil ha flua til å fiske. Bildet uten markeing er så man ser hva jeg letter på en plass. Her det et oversiktbilde hvor jeg har et stort område i fokus så jeg har plukket ut de markante plassene fra mørk til lys bunn, dette er også steder hvor jeg vet det bra med fisk fra før under riktige forhold.

Bilde: Frode Henriksen // coldwateranglers.no

Frode Henriksen // coldwateranglers.no

I enden av snøret.

Flue valg er en ting, det varierer etter sesong, plass og forhold. Det som derimot er det samme hele veien er hvordan jeg knyter fortomen og knuta til flua. Jeg bruker kun en Lefty loop, på alle fluer i saltvann. Det er en løkkeknute som gir flua fri gange i vannet, den oppfører seg med andre ord litt mer naturlig en hva den gjør med spissen knytt rett å krokøyet. Knutene jeg bruker for for å skjøte delene av fortomen sammen er kirurg knuter og en enkel loop knute til å tre over en løkke på fluelinen.

Grunnene til at jeg bruker Fortommer jeg selv setter opp er veldig enkel, den koster ca 5 til 10 kroner pr fortom, jeg regulerer de enkelt etter vindforhold når det gjelder å få den til å slå over og den kanskje viktigste delen er hvor dypt jeg vil ha flua. Man kan faktisk fiske relativt dypt med en normal intermidiate line om man bruker en kort bunndel og kort midt del men lang spiss og en flue som stikker dypt raskt.

Fluene trenger nødvendigvis ikke være mer fortynget  en med vanlige kule øyne om de er litt sparsomt dresset. Dette er enkel text book info, mindre fjær og fiber, mindre monofilament betyr mindre motstand og raskere synketid. Setter man stor fart på fluene derimot, da kommer de raskere opp igjen om man ikke bruker reine synkeliner fra grad 3 og nedover. Selve fluevalgene mine kommer jeg kjapt innom under årstider i neste del.

Takk for at du leser!
– Frode Henriksen
Coldwateranglers.no

 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Fortommen og knuter - Sjøørretfiske - Fiskeavisen.no 10. desember 2018 - 21:36

[…] selv fra bunnen av. Dette var jeg innom for et par måneder siden på sjøørretfiske fra a til å del 1. Jeg bruker et ganske standard oppsett med tre led som jeg regulerer etter type fiske og […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy