Hjem Fiskeguider Fortommen og knuter – Sjøørretfiske

Fortommen og knuter – Sjøørretfiske

Av Annonse

Jeg bruker primært to fortomer til mitt fiske og begge setter jeg opp selv fra bunnen av. Dette var jeg innom for et par måneder siden på sjøørretfiske fra a til å del 1. Jeg bruker et ganske standard oppsett med tre led som jeg regulerer etter type fiske og vind.

Skrevet av: Frode Henriksen // Coldwateranglers.no

Under rolige forhold så liker jeg å ha en but del på ca 1,5 meter, en midt del på rundt 1,2 meter og en spiss på en god meter. Her bruker jeg da en 0,50 som but del, 0,38 som midt del og 0,21 som spiss. Merk at dette er under rolige forhold som for eksempel til loppe fiske på svake krusninger eller helt bleike. Det er ikke ofte det er slike forhold i denne delen av landet men det forkommer.

Til det mer normale fiske bruker jeg en twisted leader. Denne lager jeg av en 0,38 mono scene. Den blir ganske smal men slår utrolig godt over og er veldig holdbar. Det er en rask affære å lage fire fem slike og det holder faktisk for et helt år om ikke noe spesielt skulle skje. Her snakker vi da kun om but delen. Jeg spisser ut disse med to ledd. Den twista delen er så lang som jeg klarer å lage de, det vil si ca 1,75 meter siden jeg er 1,8m lang, eller rund om man vil…

Så. slik gjør jeg det. Først klipper jeg av en bit med den tykkeste delen. Denne liker jeg at er ca 1,8 meter lang, det går noen cm i hver ende til knutene. Jeg bruker en perfection loop i enden som skal festes til lina, lina jager jeg alltid min egen løkke på om de ikke kommer med ferdig løkke fra fabrikk. Så klipper jeg til en bit som er litt over 1,3 meter. Denne binder jeg sammen med den tykkeste delen med en blodknute.

Så spissen, denne varieres alltid etter forholdene og selvsagt type flue men om man setter opp til litt over en meter så er man innafor. Som dere her ser så variere altså lengdene noe men oppsettet som jeg her nå forklarer er en typsik allrounder for forholdene vi normalt har syd i vestfold med en del vind. Spissen knyter jeg også sammen med en blodknute. Da er denne varianten klar til bruk. Jeg fester denne til lina ved å tre løkka over lina og spissen gjennom løkka på lina.

Perfection loop                                                                                                                      Blodknute

 

 

 

 

 

 

 

 

Twisted leader har en egen fremgangsmåte, her bruker jeg en drill som jeg har montert en krok på og en skrue i veggen. Jeg klipper til en mono bit på min totale kroppslengde pluss noen cm. Grunnen til dette er for kunne lage de alene. Her lager jeg en perfection loop i begge ender, passer på at de ganske like i size.

Fester den ene enden til skruen i veggen mens den andre går i drillen. Så kjører jeg på med drillen helt til den strammer seg og drar i mot. Hvor lang tid dette tar avhenger litt av hvor rask drill man har. Her må man prøve seg litt frem frem. Her er det veldig greit å ha lyn lim og bindetråd tilgjengelig. Dette er ikke nødvendig men jeg liker å låse but delen godt.

Når man er ferdig drillen så er det viktig at den tvinna monolina hele tiden er strekt og at den ikke begynner å tvinne seg før du har lagt begge perfction loopene over hverandre på skruen. Slipp opp litt etter litt og den tvinner seg mot sin egen akse og låser seg ganske godt oppover.

Når hele but delen er tvunnet så legger jeg på et par dråper lyn lim og avslutter det hele med bindetråd. Gjerne en monotråd her også. Etter noen forsøk så lager raskt opp til et års forbruk med disse. Her spisser jeg ut med 0,38 og 0,26 eller helt ned til 0,21. Fester du fluene dine med en rapala knute så de får fri gange i vannet er du good to go!

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy