Hjem Nyheter Artur forteller om Akkarfiske

Artur forteller om Akkarfiske

Av Redaksjonen

Akkarene eller 10 armet blekksprut er først og fremst kule og tøffe skapninger som kan sprute vann og blekk. 
Det pågår lite aktivt fiske av blekksprut i Norge, så da er det ekstra moro å ta bilder av dem og ikke minst så tar de seg godt ut på bildene. Akkarene kan bli opptil to år gamle, de lever i store flokker og beiter på mesopelagiske fiskearter, i tillegg til krill, reker og andre arter av blekksprut.

Skrevet av: Artur Klavins

Akkarfiske

Akkar er veldig enkle å fiske. Man kan enten fiske fra båt eller land med vanlig slukstang eller lett havstang. Patternoster med en eller to fortommer som har spesiel akkar sluk (det er viktig at tackelet er bygget for blekkspruten sine tentakler som henger i de mange små krokene).

Minstemann med en akkar – Foto: Privat

Hvor tung blyet måtte være vil avgjøre på dybden og strømmen der du fisker. Jo lettere bly, jo lettere er det å fiske. Du kan bedrive driftfiske eller kaste ut og jigge inn, men aktiv fiske er å foretrekke.

Sesongen er fra september til januar. Dem finnes fra Sørlandet til Møre og Romsdal, men jeg antar at de er mer utbredt enn det. I følge Havforskningsinstituttet skal dem finnes langs hele norskekysten.

Må bare si at jeg er ingen ekspert i akkarfiske på noen måter. Det er Donatas Eicas som har vist meg hvordan og hvor jeg skal fiske akkar.

Foto: Privat

Jeg har bare utvidet dette litt mer, og det på grunn av både yngstemann og jeg syns det er utrolig kult å få akkarene på stang. Man slipper å dra langt ut på havet og det er greit å fiske på møkkaværs dager når en ikke kommer ut andre steder.

Vi fisker akkar i smale sunder i dybden fra 20 til 50m, men jeg antar at de finnes både grunnere og dypere. De liker visst ikke direkte strøm og nattfiske har ikke gitt noe uttelling selv om jeg har lest at de er nattaktive. Kanskje de svømmer grunnere, noe som må prøves mer på.

Foto: Privat

Ved napp under akkarfiske kjenner man tyngde og da gjelder det å sveive rolig opp. Større eksemplarer kan gi en god fight på lett utstyr. Viktig å holde sene stramt på grunn av krokene på sluken ikke har mothakkere. Håv er absolutt en fordel ved landing.

OBS – De spruter vann ved landing og blekk når de er stressa. Så det er lurt å holde hodet til akkaren vekk fra deg selv og andre fiskere. Ellers det er ingen fare å få en sprut eller to, det er bare vann eller blekk.
Det er ikke noe giftig men det kan fort bli en del vasking om du får det på klærne eller utstyret.

Og til sist; Akkar skal visst være god mat men der har jeg mye å lære. Det fungerer også utmerket til agn for å fiske lange og lysing.

Foto: Privat

Strossle

Du vil kanskje like dette også

3 kommentarer

Akkaren angrep fiskene til Amanda - Fiskeavisen.no 15. januar 2020 - 20:31

[…] Les om hvordan du kan få akkar på kroken her. […]

Svar
Denne brosma er lengre enn verdensrekorden - Fiskeavisen.no 5. mai 2020 - 21:01

[…] Les også:  Artur forteller om Akkarfiske […]

Svar
Denne lille torskefisken slo en 11 år gammel norgesrekord - Fiskeavisen.no 16. mars 2022 - 09:01

[…] Les også: Artur forteller om Akkarfiske […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_23]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy