Hjem Fiskeguider Ørretfiske for nybegynnere

Ørretfiske for nybegynnere

Av Redaksjonen

Mitt navn er Torfinn Lie. Jeg har gått 3 år på sportsfiskelinja i Grong og 1 år på sportsfiskelinja på Sund folkehøgskole.  

I disse korona tider har mange av oss fått mye fritid. Siden denne sykdom er så smittsom så er vi også dessverre nødt til å holde avstand fra hverandre. Så da er spørsmålet, hva skal vi gjøre nå som vi har fått så mye ekstra fritid?

Et godt forslag kan være å prøve noe nytt eller ta opp igjen noe man gjorde da man var mindre. Derfor vil jeg i denne epidemien anbefale alle å prøve å komme seg ut i naturen og fiske ørret. Dessverre kan det være vanskelig å komme i gang på grunn av lite kunnskap og lite info på nettet. Derfor har jeg laget denne fiskeguiden for nybegynnere som vil gjøre det lettere for dere å starte. Fordi fiske er ikke så vanskelig som mange skal ha det til og det er heller ikke så dyrt. Jeg skal snakke om utstyr, fiskemetode, vær og gode fiskeplasser for å øke dine sjanser til å få napp i enden av snøret ditt.

ørret fanget med stang

Utstyr:

Stang

Når det gjelder stang til ørretfiske så kommer det litt an på hvor man skal fiske. Skal du fiske ved kysten etter sjøørreten eller brunørreten i ferskvann er kastevekten på stanga veldig lik. En stang som har kastevekt en plass imellom 4-30gr er perfekt til all-around ørretfiske. Noe som kan være viktig å ha i bak hodet er at man burde velge en kortere stang til fiske i innlandet enn ved kysten. Grunnen til dette er fordi det ofte er mer vegetasjon både ved fiskeplassen og til fiskeplassen. Derfor kan det være lurt med en 8ft(feet) stang som kan deles eller legges sammen som en teleskopstang.

Til kystfiske vil jeg anbefale å ha en stang som er 9-10ft. Med en lang stang vil man kunne få lengre kastelengder, noe som kan være avgjørende for å komme seg til fisken. Stenger fra 600-2000kr er bra til dette fisket. Bare husk at jo dyrere prisen på stanga er, betyr som oftest at kvaliteten er bedre.

Sluk og fiskesene

Mye av de samme slukene brukes til både kystfiske og innlandsfiske. Sluker og spinnere med gram vekt fra 5-30gr er veldig vanlig etter ørreten. Hvis du vil spare noen ekstra kroner er det bare å kjøpe sånne sett med sluker. I disse settene får man fks 6 sluker pluss en sluk boks for en billig penge. Når det gjelder fiskesene er det mange valgmuligheter, men jeg anbefaler et flettetsnøre. Grunnen til dette er fordi det er mye tynnere og bruddstyrken er også mye sterkere enn vanlig monosene. Dette vil også forlenge kastene dine. Et flettetsnøre på 0.16 – 0.20mm fra biltema er mer enn bra nok og koster ikke mer enn en 100-lapp.

Hurtigkoblinger

Hurtigkoblinger er en veldig fin ting å ha med seg på fisketuren. En hurtig kobling er rett og slett en svivel med noe som ser utsom en liten type binders koblet til den. en hurtigkobling er laget sånn at man enkelt kan bytte sluker og sånt uten å måtte knyte sluken på igjen. Her anbefaler jeg sølvkroken sine «extreme snapphvirvler» eller Søvik sine «Dura klipp». Dette er sterke og billige hurtigkoblinger

Eksempel: 

Snelle

Nå har vi kommet til det jeg vil si er det viktigste av utstyret ditt, nemlig snella. Her er det viktig å ha en snelle med en god og jevn brems så du ikke mister drømmefisken. At snella er laget av rustfritt metall eller noe sånt er ikke så viktig så lenge du vasker snella i ferskvann hvis du har fisket ved sjøen, som egentlig gjelder av alt utsyr du bruker i saltvann. Jeg vil anbefale dere å gå for åpne haspelsneller og ikke lukket. Dette er fordi lukkete haspelsneller holder som oftest ikke ut like lenge og sene kapasiteten er mye mindre. En åpenhaspelsnelle Str: 2500 er en fin all-around snelle til både kystfiske og ferskvannsfiske. Her gjelder egentlig samme prisklasse som på stanga. Imellom 600-1500kr så har du en brukbar snelle.

Stangsett til ørretfiske

Stangsett er jo et godt, enkelt og billig alternativ. De pleier å koste rundt en 1000-lapp. Her får man som oftest en snelle, stang og allerede spinnet på snøre, men det er en ting du burde vite: Disse settene er som oftest billige av en grunn – Stanga pleier å være grei, men snella er ofte dårlig og holder bare noen få sesonger. Sena som er spinnet på er også ofte i dårlig kvalitet. Så det lønner seg alltids å kjøpe alt separat hvis du ønsker at utsyr skal holde i mange sesonger framover.

Fiskemetoder, vær og fargevalg på sluken

Vær og farge valg

Viste du at været har mye å si for hvilken sluk og fiskemetode du bruker?

Det har det faktisk. Ta på den sluken med den fargen som etterligner været. For eksempel hvis det regner og er overskyet er det lurt å ta på en sluk som har mørke farger, som svart og kobber. Er det blå himmel og sol er det lurt å sette på sterkere farger som sølv og gull. Et tips er at det også er alltids smart å ha sluker med røde prikker på. Dette kan tirre fisken litt ekstra til å bite. Dette er en fin huskeregel å ta med seg.

Eksempel på mørke sluker:

Eksempel på lyse sluker:

Wobbler til ørret

Wobbler er en 3D printet figur av en fiskeform som er laget i enten plastikk eller tre. De har også en skje frampå for å få den til å synke. Wobblere er definitivt en bra ørretfanger. Av kastewobblere anbefaler jeg Prey og Bomber sine wobblere. Disse er laget for å kaste med og har mange fine fargekombinasjoner.

Ekempel på en Prey wobbler:

En flott wobbler til ørretfiske

Fiskemetode til ørretfiske

Når det gjelder fiskemetode kommer dette også an på hvordan været er og temperaturen i vannet. Er det kaldt er ofte fisken litt slapp, så da burde man sveive sluken inn sakte. Er det varmt vil fisken være mye mer aggressiv. Da burde du sveive inn kjappere. Det er også veldig viktig å stoppe å sveive opptil flere ganger i løpet av innsveivingen. Dette vil føre til at sluken etterligner en skadet fisk som vil være ett enkelt bytte for ørreten. 

Gode fiskeplasser for ørret

Det er her ørretfiske i sjøen og ferskvann er litt annerledes. Derfor deler jeg dette i to kategorier. En for sjøen og en for ferskvann.

Sjøen

Flo og fjære har veldig mye å si. En god huskeregel er at fiske som regel er best 2 timer før og 2 timer ett flo. Dette er pågrunn av at det er på denne tiden det er mest bevegelse i vannet som også fører med seg mye mat for ørreten og andre predatorer.

Gode sjøørretplasser er langgrunne plasser, plasser med elver i nærheten, plasser med tangbelter og marbakker (der det går fra grunt til djupt relativt kjapt). Får å finne disse plassene er gulesider kart eller norgeskart din gode venn. Søk opp plassen du tenker å fiske i og ta på flyfoto. På denne måten kan du finne de grunneplassene og eventuelle sjøørretelver som er i nærheten. Ørreten holder seg ofte i nærområdene til gytebekker/elver.

Lyst å lære mer om sjøørretfiske? Sjekk ut våre sjøørretguider her

Når du er på fiskeplassen, lurer du sikkert på hvordan du skal gå fram. Start med korte kast nærme land, det er ofte at ørreten befinner seg bare få meter fra land. Også kaster du lengre og lengre kast etter hvert. Prøv også å variere hvor du kaster hen. Ikke kast på den samme plassen hver gang, men kast i alle mulige vinkler. På den måten får du fisket over så mye som mulig av området.

Eksempler på gode sjøørret plasser:

Ferskvann

Her også er det smart å se etter grunneplasser og marbakker. Så her også er det veldig lurt å sjekke med kartet før du drar ut. Når du fisker i ferskvann er det veldig lurt å tenke hvor fisken får maten sin fra. Derfor bør du oppsøke plasser hvor det er greiner hengene over vannet og små sidebekker. Sånne plasser er ofte fulle av mat for ørreten.

Andre fiskeplasser som også er lurt å sjekke er vik og odder. det er ofte ørreten lurer seg inn på litt trangere plasser som en vik. Hvis du fisker fra en odde, får du også mye større område å fiske på. Plasser med mye steiner er også lurt. Dette er plasser hvor ørreten kan ha sine gjemmesteder der den bare venter på at bytte skal svømme forbi. Siste tipset er å prøve å kaste sluken over marbakken og la den synke hel til bunden. Det er ofte at ørreten bare venter på bunnen av marbakken på at mat skal falle ned til dem.

Jeg håper nå at du har en bedre forståelse på hvordan du kan planlegge din neste fisketur. Kom dere ut, opplev naturen. Hvis du er interessert i lære flere tips og triks for fiske med haspelsnelle burde du sjekke ut NJFF: Fisketriks med haspelsnelle. Hvis du er interessert til å høre mer om meg og livet mitt på sund folkehøgskole, bør du sjekke ut sundblogg.no

https://www.njff.no

https://www.sundblogg.no

Skitt fiske! 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

3 kommentarer

Didrik fikk legendarisk storørret i Randselva - Fiskeavisen.no 18. september 2020 - 20:37

[…] Les også: Ørretfiske for nybegynnere […]

Svar
5 tips til isfiske etter røye - Fiskeavisen.no 19. mars 2021 - 17:05

[…] motsetning til ørreten, så liker gjerne røya mer bevegelse og er ikke like forsiktig.Vi fisker gjerne aktivt med en […]

Svar
Norgesferie - da bør du ha Norgeskortet - Fiskeavisen.no 23. juni 2021 - 12:34

[…] Les også: Ørretfiske for nybegynnere […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_23]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy