Hjem Fiskeguider Sjøørrettips til helgen – Sjøørretfiske februar

Sjøørrettips til helgen – Sjøørretfiske februar

Av Ole Martin Gilbu

Det nærmer seg helg igjen. For dere som ikke rekker å komme dere ut på fisketur i ukedagene nå som mørket fortsatt kommer snikende litt tidlig, så er det helgen som gjelder.

Skrevet av Ole Martin Gilbu – Fiskejegeren.com

Selv om vi er i februar og mange ser på det som en tøff tid å være sjøørretfisker, så kan jeg nevne at fisket i mine deler av landet har vist seg å være svært så bra en periode. Så har man ledig tid tilgjengelig når helgen kommer, ja da hadde jeg pakket sekken og brukt tiden på sjøørretfiske.

Foto: En av mange dager i januar med smak av vår

Østlandet og Sørlandet har det vært lite tegn til noe skikkelig vintervær. Det har foreløpig vært en mild vinter som har gjort dagene langs kysten ganske behagelige, men man skal huske på det at selv med alt mildværet så er fortsatt vannet i vintermodus. Ved enkelte områder i min egen bakgård Kragerø så har vanntemperaturen ligget på et par grader høyere enn ved vanlige forhold i januar. Dette kan ofte være nok til at sjøørretene er i litt mer bevegelse. Fjordene har også stort sett vært isfrie. Dette har gjort at fiskemulighetene har vært flere, selv om det har vært like godt fiske utaskjærs som inne i fjordene. Noe som enkelte plasser langs kysten ikke er unormalt selv nå på vinterstid.

TIPS FOR HELGENS FISKE – FISKEOMRÅDER OG FISKETIPS

Bare så det er nevnt så vil de ulike årstidene med sjøørretfiske variere stort ut i fra hvor i landet man befinner seg. Jeg bor på grensa mellom Telemark/ Vestfold og Aust-Agder. Det er i disse områdene fisket har vært ganske så bra for meg nå i årets første måned.

Om vi går rett på valg av fiskeområde så hadde jeg nok selv valgt noen bukter utover i fjordene eller bukter ut mot åpent hav. Gjerne noen bukter som er svært grunne i indre deler og med noen markante marbakker. Vet du om noen bukter der det også kommer ferskvanntilsig så er det verdt å prøve.

Her vil det alltid være lurt å fiske av svært grunt før man vader. Vet du om, eller ser noen steinsamlinger, mørke felt på bunnen eller har svaberg som skrår ned på kantene av buktene så ville jeg også fisket over her før man eventuelt vader ut mot marbakken.

Om mulig, så er det ofte effektivt å komme seg ut på linje med marbakken. Fiske både dypere, og innover mot grunnere vann. Se pkt 1 og 4 på bilde over. Plasser som dette vil man oppleve at sjøørretene kan komme kortere perioder inn på grunnere vann.

Også de litt innestengte buktene utaskjærs kan levere et godt sjøørretfiske nå. En liten temperaturforandring kan være nok.

Bildet over og under her viser en slik bukt. Her er det variert bunn i kanalen ( pkt 1 ) i den første delen av bukten. Videre innover er det mudderbunn. Slike forhold det har vært i disse områdene i januar så har fisken vært ganske aktiv ut og inn fra bukten. Dette har jeg blant annet sittet i høyden på fjellet der jeg har spottet fisk som har kommet svømmende.

Fisker man litt innover i fjordsystemene så øker nok sjansene for å treffe på litt mer samlinger av fisk. Dette kan være alt fra småfisk, til områder med en del utgytte fisker. Slike områder anbefales det alltid å la få være i fred. Noen plasser er det også mye blandet hvor man kan treffe på såkalte overspringere som mange av oss sjøørretfiskere gjerne takker ja til. Men andre ord så kan vi ikke velge hva som biter på, men vi velger fiskeområdene. Så det å fiske innover i fjordene denne årstiden er selvfølgelig en plass man treffer på fisk.

NB. Husk at fiske utenfor utløp av bekker, elver og diverse brakkvannsområder er lovregulerte. Sjekk ut dette før fiske ved nye fiskeplasser. Gjenutsett utgytt fisk.

Foto: Fin kondisjon. Farget fisk som tok på 40 cm vann tett inntil en stor stein.

FLUEVALGET

Mitt fluevalg nå avhenger av fiskeområde og forhold, men bruker gjerne velkjente fluer som Speykutlingen, Pattegrisen, Vaskebjørn, Kobberbassen og diverse andre små fluer som blant annet Magneten. Noe jeg sjeldent viser og nevner er at også gamle fluemønstre blir brukt. Jeg har mine tankeganger bak fluevalg, men oftest er jeg veldig enkel av meg. Jeg er av den oppfatning at fluevalg og størrelse på flua er avgjørende til tider, mens andre ganger spiller det liten rolle.

Foto: Magneten har fisket bra på vanskelige forhold i januar

Når temperaturen virkelig synker, så velger jeg ofte noen i mindre størrelse, men at sjøørretene tar større byttedyr selv når vannet er svært kaldt er helt sikkert. Det skal sies at jeg har fått mest fisk på mindre fluer i de kaldeste månedene. Om man ser vak, eller spotter fisk som ikke tar små fluer og rolig fiske, så prøv motsatt. Stor flue og mye fart. Det kan være lurt å prøve.

Jeg er litt mer på det med bevegelse og størrelse på flua enn fargevalg, men oransje og hvit er vel en velkjent farge i disse kalde månedene, er det ikke det ?

Jeg er mer opptatt av farger når det kommer til lys ute. Da med tanke på dagslys/mørket. Uansett så har jeg alltid brukt fluer i enden som jeg har troen på den dagen, på den plassen under de forholdene som har vært.

Foto: Speykutlingen har fisket bra i januar

FISK AV MED MYE VARIASJON

Daletid er alltid spennende. Ganske artig når fisken tar ved mye daletid, som jeg denne årstiden ved enkelte forhold og valg av flue kan la dale så lenge som 10-12 sekunder.

Husk at selv om vannet er kaldt så er det ingenting med dette som tilsier at man må fiske rolig, men da heller omvendt. Prøv å fisk hurtig og litt aggressivt. Uansett så er variasjon et nøkkelord når det kommer til inntrekk.

Foto: En av mange fine fisker fra januar

Det er fine fisker å få denne årstiden. Legg deg noen tanker for valg av fiskeområde den aktuelle dagene.

GODE TIPS DENNE ÅRSTIDEN

  • Alltid lurt å planlegge dagens fisketur ut i fra værforhold den aktuelle dagen.
  • Husk at værskifte kan være bra. Dager med mildere vær og væromslag kan gjøre en plass som var dårlig dagene før om til en plass det biter bra
  • Sjøørretfiske om vinteren så kan det være lurt å forflytte seg mye.
  • Varier på inntrekk. Selv ved svært kaldt vann kan kjappe inntrekk levere. Nøkkelordet er variasjon.
  • Varier på dybde. Dager det er kaldt og det for eksempel har vært et tynt lag med is kan det være lurt å fiske av litt dypere. Også her er variasjon viktig. Fisk av grunne plasser, selv der man tror fisken ikke svømmer. Fisk av nærme land før man eventuelt vader ut i bukta.
  • Fisk inn i mørket. Mange forbinder sjøørretfiske i mørket med de varmere månedene av året, men det er de som også vet at sjøørretfiske kan være svært bra også i mørket i de kaldere månedene. Jeg har selv god erfaring med å fiske meg inn i mørket denne årstiden.
  • Varier størrelsen på flua. Ved stille vann og vakende fisk som ikke vil bite så kan det være lurt å tenke litt motsatt av fasiten. Prøv en større flue som tar oppmerksomheten.
  • Viktigste tipset av dem alle er kose deg på tur. Resultatene kommer når man minst venter det og stressfiske fører nesten aldri noe godt med seg. Nyt naturopplevelsene og plei den herlige lidenskapen vi har for fiske.

LES MER KOMPLETT GUIDE FOR SJØØRRETFISKE OM VINTEREN HER
https://www.fiskeavisen.no/fiske-sjoorret-pa-vinteren-her-er-det-du-trenger-a-vite/

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Etter heftig diskusjon tok Jørgen ny pers - Fiskeavisen.no 16. februar 2020 - 12:49

[…] Les også: Sjøørrettips for februar […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy