Hjem Fiske Storgjedda som nesten ødela billig snella på Mjøsa

Storgjedda som nesten ødela billig snella på Mjøsa

Av Redaksjonen

Å få fisk på isen er alltid moro. Når man får store fisker, med særdeles lett utstyr, da blir det virkelig god stemning.

Fiskeavisen har vært i kontakt med noen ivrige fiskere fra Indre Østfold. Loke Holt (17), Ole-Jacob Lippestad (19), Lars Bjørnar Ericsson (19) og Mats Nygård (19). Denne vennegjengen har alle fisket en del på isen tidligere, denne gangen skulle de prøve isfiske på Mjøsa.

De gjorde en del research om Mjøsa, og fiskeplasser på vinteren, før de dro. De tok blant annet kontakt med lokalkjente og dyktige fiskere. Krøkle for bruk til agn, fikk de kjøpt av lokal fisker.

I slutten av februar var de klare til å innta denne mektige innsjøen, med de myteomspunnende store fiskene.

Første morgenen startet de med meitestenger agnet med krøkle. De fisket på en dybde på 6-7 meter. Det tok ikke lang tid før den første fisken satt på en av stengene. 

Guttene har ikke hver sin stang, utstyret tilhører alle. For å avgjøre hvem som skulle få ta tilslaget på den første fisken, løste de det med å stein, saks eller papir konkurransen på forhånd.

Les også: MARTIN RØSTE SKJØNTE LITE: FIKK GJEDDE PÅ OVER 16 KILO!

Dette tar litt tid, så når Loke, som vant konkurransen tar stangen, har allerede fisken rast ut 150 meter. Når han da prøver forsiktig å sette på bremsen, ryker både stang og snøre.

– Vi blir stående litt forvirrede med det samme. Vi skjønner at her er det muligheter for stor fisk, så da begynte vi å endre litt på utstyret, forteller Nygård.

De hadde med seg alt for lett utstyr, og følte vel også at de var litt lett på kompetanse opp mot slike fisker. Her var det bare å prøve å få kompetanse og erfaring underveis.

 – Stengene ble satt fast i isen, og det ble satt på løs brems. Vi skulle ikke ha flere slike ulykker, forteller Nygård.

 Den første fisken de landet, ble en gjedde på litt over 9 kilo. Den tok på krøkla som var satt fast i en treblekrok.  Noen fortrom av stål hadde de ikke.

 – Vi fikk landet fiske etter en lang og tung kamp. Fisken var utslitt og med en krok langt ned i svelget. Til vår fortvilsele fikk da ikke satt denne tilbake i vannet, forteller Nygård.

– Vi slipper de store gjeddene tilbake, fordi det er fisker som er ekstremt viktige for økosystemet i vannet. Slike store gjedder kan også inneholde store mengder tungmetaller, derfor mener vi at de ikke egnet som matfisk. Da er det bedre at de får friheten tilbake, forteller en engasjert Nygård til Fiskeavisen.

Les også: MARTIN HAR FÅTT 37 GJEDDER, DEN SISTE VAR ET MONSTER

 Nå skulle det etter hvert bli et fantastisk bitt, flere store fine ørreter  ble landet. Guttenes personlige rekorder røk en etter en.  På kort tid fikk de 10 fisker på mellom 0.9 og 2.2 kilo.

Det fikk også flere gjedder. Den miste var bare 3.5 kilo, men den største var nesten 13 kilo.

 – Å få opp en gjedde på nesten 13 kilo, på pilkestang på 25 centimeter, med 0.15 millimeter Fireline, på en billig haspelsnelle i størrelse 1000, det er ikke enkelt, forteller Nygård.

 Denne kjempegjedda tatt med utstyr for små abbor, ble en opplevelse de sent vil glemme. De brukte førti minttuer før de fikk den opp på isen. Etter an rask photoshoot, ble den fantastiske fisken satt tilbake i vannet.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy