Illustrasjonsfoto fotograf: Espen Bierud/HI
En arbeidsgruppe i Fiskeridirektoratet har sett nærmere på turistfisket. Nå er rapporten klar.
Fiskeridirektoratet
– Nå skal vi ha en grundig gjennomgang av rapporten internt i Fiskeridirektoratet, og i tråd med god forvaltningsskikk, skal forslagene ut på høring, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.
Oppdraget med å gjennomgå kunnskapsgrunnlaget på turistfiskeområdet startet på bestilling fra Nærings- og fiskeridepartementet. Arbeidsgruppen, som har levert rapporten, ble satt av Fiskeridirektoratet i februar i år. Temaet er også omtalt i statsbudsjettet for 2024.
– Målet med fisketurisme må være å tiltrekke seg turister som setter opplevelsen i sentrum, fremfor å skulle fiske mest mulig. Turistfisket har hatt vekst i flere år og har potensiale til å bidra til viktige arbeidsplasser og verdiskaping langs kysten. Jeg ser fram til å følge opp arbeidet som Fiskeridirektoratet gjør med å gjennomgå kunnskapsgrunnlaget og foreslå tiltak på dette området, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Flere forslag
I oppdraget skulle gruppen blant annet se på reguleringen av turistfiske og behov for endringer, registreringsordningen av turistfiskebedrifter og mulig registreringsplikt for turister som skal fiske i Norge.
Noen av forslagene er å innføre fiskekort for personer som ikke er bosatt i Norge, reduksjon i utførselskvote fra 18 til 10 kg og krav til strengere rapportering og kontroll for turistfiskebedriftene. Dette skal i større grad ansvarliggjøre næringsaktørene.
Det er også foreslått et innfrysingsforbud for personer som ikke er bosatt i Norge og som ikke er tilknyttet godkjent turistfiskevirksomhet.
– Det er viktig å presisere at ingen av forslagene er vedtatt ennå, og at det gjenstår en del arbeid før vi er i mål med dette viktige arbeidet, sier Bakke-Jensen.
Les hele rapporten: Gjennomgang av turistfisket i sjø og forslag til forvaltningstiltak.
Næring i vekst
Turistfiske har blitt en viktig næring langs norskekysten. I 2019 viste NHO Reiseliv at næringen hadde 1,4 milliarder kroner i verdiskaping og 1.550 årsverk; hvorav 800 var direkte knyttet til sektoren.
Det er derimot ingen tall som viser hvor mange turistfiskere som besøker hvert år.
Innføring av fiskekort vil gi myndighetene informasjon om hvor mange reiser til Norge for å fiske.
En fiskekort-ordning vil også være kontrollpunkt for myndighetene.
– Det er viktig at vi stiller rimelige krav til alle parter. Både turistene og næringen trenger gode rammer. Myndigheten trenger i tillegg tilstrekkelig med ressurser og sanksjonsmuligheter overfor de som ikke opptrer i tråd med regelverket, sier Bakke-Jensen.
Et annet forslag i rapporten er en sertifiseringsordning for turistfiskebedrifter, slik at man sikrer at bedriftene oppfyller alle krav og har en særlig godkjenning fra Fiskeridirektoratet. Dette er tenkt som en naturlig utvikling i arbeidet med å profesjonalisere næringen.
– Behov for bedre oversikt
Samtidig med at næringen har vokst sterkt de siste årene, finnes det lite kunnskap om hvor mye turistfisket påvirker på lokale bestander som kysttorsk, uer, kveite og gråsteinbit. Bedre og mer grundig rapportering av fangst er derfor et av forslagene i rapporten.
– Det er behov for bedre oversikt, og mer kunnskap, noe næringen selv vil være tjent med over tid, sier Bakke-Jensen.
– Rapporten er en god gjennomgang av feltet, og en tydelig rettesnor for fremtiden, sier Bakke-Jensen.