Hjem Fangstrapport Sol, snø, vind og store fangster i Randsfjorden

Sol, snø, vind og store fangster i Randsfjorden

Av Redaksjonen

Fiskeavisen har vært i kontakt med Frank Bjørnå, som sist helg bestemte seg for å prøve ørreten i Randsfjorden. Det var ikke årets første tur vel og merke, han har også tidligere denne våren vært ute på denne fjorden og fisket.

Han forteller at han har fisket en del på Randsfjorden, men vil ikke påstå at han er noen dreven «Randsfjordfisker». Dog har han brukt en god del tid til å snakke med folk som kjenner sjøen, som har fortalt han at den huser virkelige store fisker. Thomas Monsen er en av de dyktige sportsfiskerne Bjørnå har hatt god kontakt med.

– Thomas har blitt en stor inspirasjon for meg, og for min drøm etter den store ørreten, forteller Bjørnå til Fiskeavisen.

Med på turen denne dagen var det med en kamerat, som også er en lidenskapelig fisker. De startet å fiske tidlig på formiddagen. Starten ble ved Fall og deretter dro fiskerne sørover mot Bjoneroa.

Les også: Fra land tok Eirik sin første Mjøsørret på 88 cm

Ikke alt som krokes er like morsomt. Deres første fangst fikk de med dypriggen på 10 meters dyp. Det var et fire meter langt tre. De trodde faktisk en kort stund at de hadde en stor fisk på kroken, men neida, denne gangen var det som sagt deler av et tre.

Når dette treet var fjernet fra kroken, var det jo bare å starte på nytt. Riggen var så vidt kommet ned, før det kommer et nytt skikkelig rykk i linen.

– Nå kjente jeg at det var fisk, og denne hadde ingen planer om å komme opp til overflaten. Fisken jobbet like hardt som meg, for så snart den nærmet seg overflaten, raste den bare ut igjen, forteller Bjørnå.

Alt har en ende, og kanskje med hjelp av det kalde vannet, begynte fisken å bli tappet for krefter. Sakte men sikkert kom den opp mot overflaten, og en stor og fin gjedde kom til syne. Fisken som var noe lengre enn håven, skapte litt hodebry. Det ble en litt kaotisk situasjon med en irritert gjedde, kroker som satte seg fast der de ikke skulle, og det ble en litt hektisk periode før den endelig ble landet. Hyggelig var det at denne gjedda hadde en vekt på 8 kg, som var ny personlig rekord for Bjørnå. Fisken ble tatt på en 45 grams Storauren kobberskje.

Ryktene sier at Randsfjorden har gjedder som er dobbelt så store som denne, så motivasjonen for å fortsette fiske ble ikke akkurat mindre etter dette. De fortsatte fisket gjennom dagen, uten at det ble noe mer fisk.

Søndag var det planlagt fiske i samme fjord, men motivasjonen fikk seg en liten knekk av nysnøen som kom på morgenen. Alle vet at det å sitte i en åpen båt, med våt snø i luften, ikke er det aller beste. Med tankene svirrende rundt lørdagens personlige rekord, og muligheten for flere slike, ble dørstokkmila nedkjempet utpå dagen. Bjørnå bare måtte ut å fiske.

Idyll på Randsfjorden

Valget av fiskested denne dagen var naturlig nok Randsfjorden, og i dag var det sønnen Jonathan på 10 år som skulle være makker i båten. De startet fisket på en fjord som knapt nok hadde en krusning, med fantastiske forhold for fiske. Dessverre tok det ikke lang tid før det kom en skikkelig kald og ufyselig nordavind.

Vinden ble etter hvert så kraftig at hele fjorden gikk hvit, og det ble ganske så utrivelig i den åpne båten.

Les også: Skulle fiske ørret, endte opp med en stor gullfisk

De prøvde med et drag rett over fjorden, mot vestsiden, og fisket sørover mot Bjoneroa. Det kom både vind og snøbyger, så Bjørnå hadde ikke noe stor tro på fangst. Det ble skikkelig utrivelig i perioder. Sønnen hadde vel hatt bedre dager på fjorden, og far brukte mye energi på å fortelle at det nå var like før den virkelig store ørreten ville hugge til.

De fisket nært land, så når de rundet en liten odde og kom inn i en liten vik, ble det såpass rolig at de fikk mulighet til å skifte sluk. For den de hadde nå fungerte tydeligvis ikke.  Med sønnen som båtfører begynte han å sveive inn snøret, og da plutselig bare smalt det i senen.

– Jeg slipper snøret og ser stanga gå ned i en stor bue og gjør noen voldsomme tilslag. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde til å begynne med, og trodde egentlig jeg hadde satt meg fast i bunnen. Jeg skjønte derimot fort at dette var noe helt annet, forteller Bjørnå.

Etter en liten stund trodde han at det var en stor gjedde som stod å stanget nede ved bunnen. Da han begynte å gi litt press på fisken, kjente han at det var en mye sprekere fisk i andre enden. Fisken var tung og sveive på, og holdt seg kun på dypet.

– Den gjorde jevne utras til å begynne med, så roet den seg litt, og kom så sigende mot båten på dypt vann. Jeg ville ikke legge for hardt press på fisken, så jeg justerte bremsen så den hadde litt å gå på, forteller Bjørnå.

Fisken hadde flere kraftanstrengelser der den dro ut mye snøre. Etter en stund begynte fisken å stige opp mot overflaten rett bak båten, og de var veldig spente på hva de ville se. De håpet på ørret, men trodde innerst inne at det var ei gjedde. Plutselig fikk de se en skygge komme sigende opp mot båten fra det mørke, grumsete vannet. Da Bjørnå innså at dette var en stor ørret, fikk han veldig høy puls. Han har en personlig ørretrekord på 3 kg på Mjøsa, og han skjønte med en gang at denne var større.

Sønnen ble beordret til å holde stanga, for han mente at han var for uerfaren med å bruke håven på slike fisker.  Det ble en kort leksjon i hvordan holde stanga, og hvordan kjøre stor fisk.

– Blikket til sønnen sa mer enn tusen ord, forteller en stolt far, forteller Bjørnå.

Det ble gjort flere forsøk på å få fisken i håven, de fleste resulterte i lange utras, der fisken dro ned på dypet..

– Jeg ba en stille bønn om at «kjære Gud, ikke la meg miste denne fisken», forteller Bjørnå.

Pulsen var høy, og skjelven begynte å komme. Dette måtte gjøres riktig, så det ble en del føringer til sønnen, som selvfølgelig også begynte å bli preget av situasjonen. Fisken ble tatt til overflaten bak båten, så etter litt frem og tilbake ble det endelig en mulighet til å få lurt håven bak den. Da den merket at det var noe på ferde, prøvde fisken et siste forsøk på å stikke, men da lå den trygt i håven, og gutta kunne slippe jubelen løs.

 – Jubelscenene ombord i båten var ikke til å legge skjul på, da jeg skjønte at jeg hadde landet min livs ørret på Randsfjorden. Å få dele dette sammen med min sønn var stort, for som de fleste vet, ligger det mange timers fiske på Randsfjorden for å få en fisk av dette kaliberet, forteller Bjørnå.

De hadde brukt 20 minutter fra første kjenning til den var trygd om bord i båten. Fisken ble tatt på en blå og hvit Tomic. Ørreten var 80 cm lang, og hadde en vekt på 5 kg.

Det var en grov, gammel villfisk som var mørk i fargen. Det var muligens en fisk som har stått på elva. Hodet på ørreten var stort, og kroppen forholdsvis slank, så denne kunne fort vært enda tyngre. Dette var nok ikke en av de største i Randsfjorden, men for Frank Bjørnå var det et stort øyeblikk, og noe han aldri kommer til å glemme.

Les også:  Martin har fått 37 gjedder, den siste var et monster

Hjemturen gikk i en sur og kald nordavind, men fiskerne var varme innvendig. Et lite blikk ned i fiskekassen var det eneste man trengte for å få varme i kroppen.

De var de eneste som fisket på fjorden denne dagen, så moralen må være at uansett vær og føre, kan det være lurt å ta seg en fisketur.

Fiskeavisen er vel ganske så sikker på at i helgen, er Bjørnå å finne et eller annet sted med fiskestangen.

Ikke glem å tips Fiskeavisen om dine fangster. Du kan enten gjøre det i sosiale medier, eller på epost: Post@fiskeavisen.no

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_23]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy