Hjem Fiske Det er ikke alle forunt å få fiske i Karibia som en del av skoleåret

Det er ikke alle forunt å få fiske i Karibia som en del av skoleåret

Av Redaksjonen

Foto: Eskil Røkke

Sportsfiskelinja Sund Folkehøgskole er på sin årlige studiereise i karibien. Som vanlig har det blitt mye sol og solbrente kropper med kutt og sår. Turen har også gitt mange store og sterke fisker.

-Dette er femte året vi tar med sportsfiskeklassen til Belize i Karibien, forteller fiskelærer Eskil Røkke. Han ble introdusert for Belize og fiskinga der under en jobb som kameramann for åtte år siden, og ble forelsket ved første blikk.

Belize og Karibien har ALT forteller Eskil, som i denne stund liggende i en hengekøye i den lille kystbyen Hopkins som bare er et steinkast fra havet.

-Vi jobber sammen med lokale fiskere som har vokst opp på de små øyene ute i havet. De kjenner korallrevene og havet bedre enn sun egen shortlomme.

Det er jo ingen charterreise akkurat, smiler Røkke som kan fortelle om kajakkforlis blant flere titalls haier, om infiserte sår etter nærkontakt med giftige koraller, om hundebitt , småsår og kutt på alle fingre og tær.

Studiereisen er en viktig del av skoleåret på Sportsfiskelinja, som ble startet av Røkke på Sund Folkehøgskole for åtte år siden. Selv om skolen ligger helt ved Trondheimsfjorden, og selv om elevene får tilgang til fantastiske fiskemuligheter både i Trøndelag og i Finnmark, er det noe helt annet å fiske tropiske muskelbunter.

-Det er umulig å beskrive og forberede elevene på hvor sterke fiskene er i tropiske farvann, forteller fiskelæreren. I år har elevene prøvd seg på alt fra bonefish, permit og tarpon til barrakuda, snappere, mange ulike typer hai og skater.

-Det er flere hundre arter å prøve seg på her på korallrevene, men for mange er det fluefiske etter knallsterke bonefish, permit og tarpon inne på grunt vann som trekker mest.

-Det er noe spesielt når man ser fisken før man kaster på den. Det blir nesten som jakt, forteller Røkke.

En av elevene sa at «Det er som å få et helt økosystem slengt i trynet» smiler Røkke. Vi ser hvordan grisestore barracudaer klipper bonefishen i ro, vi plukker hummer på korallrevene om natta, og vi ser hvordan haiene blir helt ville og flokker seg rundt brygga når vi renser fisk.

For fisk må de rense, elevene på Sportsfiskelinja. Storparten av turen er de nemlig isolerte på en øy mange timer ute i havet. Her finnes ikke internett, strøm eller vann. Det er ingen butikker og ingenting å få kjøpt så vi må leve av havet – akkurat som de lokale, forteller Røkke.

-Vi har kanskje vært litt sultne noen ganger, men det handler mest om at vi har glemt å kjøpe nok grønnsaker og tilbehør. Havet er rikt på både fisk, skalldyr og hummer, så det å skaffe protein går stort sett greit.

På onsdag setter en litt sliten og solbrent gjeng elever seg på flyet hjem til Sund Folkehøgskole. Da venter snø, kulde og kanskje isfiske.

-Det skal bli litt godt det også, forteller den ivrige fiskelæreren som legger til at vinterfiske på fjorden er noe helt spesielt.

Om du tror Sportsfiskelinja er noe for deg kan du lese mer og sende inn en søknad for neste skoleår her:

www.sundfhs.no/sportsfiske

Strossle

Du vil kanskje like dette også

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy