Hjem Fiske Hvordan fiske lake på isen?

Hvordan fiske lake på isen?

Av Daniel

Sist vinter begynte jeg å legge merke til flere bilder og filmer på nett, der fiskere lagde bål på isen og en del hadde  hodelykter på hode. Disse fiskerne satt i spenning å ventet på en fisk som heter lake som skulle ta agnet.
Etter dette, så har en vis spenning bygd seg opp inn i meg, så nå har jeg bestemt meg for å teste ut lakefiske.
Men for å fiske lake, så trenger man litt kunnskap!

For å bli en dyktig lakefisker, så trenger jeg denne kunnskapen, så derfor kontaktet jeg Daniel Andre Bjørndalen fra fiskeklubben SFK Galskap. Ikke nok med det,Bjørndalen er også en dyktig artsfisker, men han har en bred erfaring innen for lakefiske, så dette er rett person å lure ut noen tips av.

Daniel? Hvorfor skal jeg gidde på teste ut lakefiske?
Lakefiske er noe helt spesielt! Tenk deg å sitte ute når det er mørkt og kaldt.
Det er helt stille, bare katteugla som roper og rev som skriker. Også må du ha noe godt og varmt å drikke på.
Helt fantastisk!

Jeg har jo en tonn med isfiskeutstyr, og har sikkert ikke alt det jeg trenger til lakefiske.
Enda en unnskylding til å kjøpe mer utstyr. Kan du fortelle meg hva jeg trenger?
På isen bruker jeg ganske stive stenger da laka kan være veldig håpløse å få opp av hullet. Noen ganger så gjelder det å ha full styring på fisken, så man greier å få den opp. Selv bruker jeg Lawson heavy og multi sneller med mono.
Det blir ofte kaldt når man sitter i mørket i mange minusgrader, så det er greit å bruke mono, så man slipper at snøre fletter seg. Kan fort bli en kort tur om det skulle skje.

Lake tatt av Daniel Andre Bjørndalen

Jeg må vel ha noe på enden av sena?
Bruker ganske store kroker 5/0 eller større, da dem har en tendens til å sluke hele kroken.
Når man isfisker så trenger man ikke store søkker. Ca 40-50g, så sant det ikke er strøm i vannet.
Hander ofte at jeg bruker glidebom. Ellers er det bare å sitte rundt bålet og vente på at bjella/nappvarselern hyler!

Noe annet det er lurt å ha med?
Bruker alltid å ha med pulk for da er det lettere å få med seg alt ut. Og det kan være lurt å ha med ekstra tøy og tau i tilfelle uhellet er ute.
Selv har jeg gått litt bananas med pulken.
Sånn så den ut i vinter:

Pulken til Daniel Andre

Nå har jeg oppgradert den ytterligere.

Jeg har tidligere laget en guide om sikkerhet på isen, som du kan lese her: Sikkerhet på isen

Når man har fått skaffet seg utstyret, så må jo få vite hvor man finner denne laka?
Ser alltid over dybdekart (som enten har blitt logget tidligere eller så bruker man litt tid og logger selv) og ser etter litt typiske plasser. Små sand grunner på skråninger mot dypere vann kan være gyteplasser. Ender av dyprenner hvor ofte krøkler og andre byttefisk samler seg kan være lurt å teste ut. Og trange sund med litt strøm kan også være bra.

Høres fornuftig ut, men hva burde man ha på kroken som agn?
Av agn så fungerer det meste. Fet fisk som makrell er vel oftest brukt. Men mort, ørret, hork, abbor, sik ++ fungerer også bra. De siste turene sist vinter hadde vi helt rått fiske når vi brukte bunter av krøkle som vi bandt sammen. Lukter jo sterkt.

Vil du lære mer om isfiske? Les vår guide om innføring i isfiske her.

Tusen takk for tipsene Daniel! Skal sende deg fangst bilder når jeg kommer meg ut, så får vi håpe at jeg får større lake enn deg.

Daniel med en nylig tatt lake

Strossle

Du vil kanskje like dette også

2 kommentarer

Sindre og Odd Andre fikk et beist av en lake - Fiskeavisen.no 22. april 2019 - 13:13

[…] Les også: Hvordan fiske lake på isen […]

Svar
Røyefiske endte med "Æsj, ei jævla lake" - Fiskeavisen.no 23. november 2019 - 14:38

[…] Les også: Hvordan fiske lake på isen […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy