Hjem Fiskeguider Hvordan velge haspelutstyr?

Hvordan velge haspelutstyr?

Av Daniel

Vi nærmer oss våren og da er sommeren neste stopp under årets rute. Det er nå, og tiden fremover at store deler av Norges befolkning bruker fiske som en av sine sommer aktiviteter. Men hva skal du bruke eller kjøpe av utstyr?
Denne guiden er ment til å hjelpe deg som enten er ny i gamet eller som ikke fisker så ofte.

På markedet er det en drøss av merker, stenger og forskjellig utvalg. Prisene går fra 2 sifrede beløp til 4 sifrede. Min første anbefaling til deg som skal handle er å finne din lokale nisjebutikk. Der vil du få god hjelp til valg av utstyr. Men dessverre har ikke alle dette tilgjengelig, derfor gjør jeg denne guiden i håp om at den kan hjelpe deg på vei til en hyggelig affære når du skal på fisketur.

-Hva er haspelutstyr?

Haspelstang og haspelsnelle: Foto: Raphael Pedersen

Kort sagt, på bildet over ser du det. Jeg kunne selvsagt begynt med en lang forklaring som for eksempel at det heter haspelsnelle på grunn av at den “hasper” inn snøret på en åpen spole ved hjelp av en roterende bøyle.. ETC. Men nei, det har ikke noe for seg i denne guiden. La oss komme til det egentlige poenget.

Du må vite dette:

På stangen står det en gramklasse. Den finner du som regel like over skaftet på klingen.
Står det feks 10-30 gr betyr det anbefalt kastevekt på sluk. Klingen- altså selve stangen er konstruert for å gi best kast et sted mellom disse grammene. Bruker du mye tyngre eller lettere vekt enn oppgitt, vil stangen oppføre seg dårligere på kast og kan i verste fall knekke.

Lengden på stangen oppgis som regel i fot. Det står også normalt sett like over skaftet:
Hvilken lengde du skal velge kommer vi mer innpå senere i innlegget:

Sneller:

Størrelsene oppgis som regel i tall fra 500-10000. Jo større tall, jo større snelle. Står det for eksempel 500 FD (frontdrive) betyr det at du regulerer bremsen foran på snellen slik som på bildet øverst. Står det feks RD ( reardrive ) betyr det at bremsen er bak.
NB, forskjellige merker oppgir noen ganger dette med andre merknader.

Snelle med bakbrems: Bildet er hentet fra Shimano

Før du kjøper fiskeutstyr må du tenke over hva du skal bruke det til. Blir det ørret og kanskje litt makrellfiske på varme sommerkvelder? Blir det kun fiske på fjellet, eller blir det fiske fra båt? Du tenker kanskje at fiskestang er fiskestang, men man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at hoppski i slalombakke ikke fungerer noe særlig godt. Slik er det også i dette tilfellet. Du må velge noenlunde riktig.

Brukbar lange tatt fra land i Stavanger.
Foto: Sebastian Rinaldo Pedersen

Jeg husker en gang tilbake på “gulvet” når jeg jobbet som selger av fiskeutstyr. Kunden kom inn å kjøpte seg en havfiskestang. “Denne er kraftig og dekker vel alt” sa han.
Jeg gjorde mitt beste og forklarte hva den egnet seg til eller ikke, men kunden var fast bestemt på at denne skulle han ha.
Jeg kunne ikke gjøre så mye annet enn å la ham få viljen sin.
En uke senere kom han forbannet tilbake da han og kompisen hadde vært på fjellet og fisket etter ørret.
I motsatt til kompisen som hadde et mer egnet utstyr til formålet, møtte denne personen en del vansker når han skulle kaste 7 grams sluker med en havfiskestang som er egnet for søkker opp til 700 gram.
Alt i alt endte det opp med at kunden hørte litt bedre etter vårt andre møte.

Allround stenger:

Vi kan holde en liten knapp på denne og starte første avsnitt med dette.

For deg som skal fiske noen dager i sommerferien kan denne allround versjonen være et godt alternativ.
La oss si en 8-9 fots stang med en kastevekt på ca 10-30 gram. Den vil dekke det meste av bruket ditt og tåler ørretfiske, makrellfiske og det meste av slukfiske fra land. Haspelsnelle med størrelse 2000-3000 er fint her.

Makrellfiske sammen med min sønn Benjamin.
Foto: Rpfiske.com

Fiske på fjellet:

Ofte kan det være okkupert terreng med stein og trær i veien. Da kan en kortere stang være et godt alternativ. Det å stå med en for lang stang som treffer trær eller steiner under kastene gir en dårlig opplevelse. 7 fots stang med en kastevekt på ca 2-12 gram vil gjøre seg godt her. Det er jo tross alt kjekt med litt kamp når fjellørreten biter på. Så ønsker man jo helst at stangen ikke tar for “lang” plass under vandring.
Jeg ville anbefalt en 3-4 delt stang kontra teleskopstang på grunn av kvaliteten på kastene.
Haspelsnelle: 500-1000 størrelse.
Hold det lett og lite.

Foto hentet fra Rpfiske.com

Sjø/laks.

På grunn av at du kan ende opp med å bruke et hekle med kroker i tillegg til sluk /søkke kan du ha god fordel av en kastestang på 9 til 11fot.
På markedet i dag finner du stenger som har veldig fleksi kastevekt, som feks 20-80 gram.
Selv liker jeg godt disse type stenger.
Hvorfor?
Aksjonen i stangen gjør kjøring av fisk til en drøm. Du får en stang med god bøy og sterk rygg. Stangen følger lettere fiskens bevegelser og er ikke for stiv i bruk.
En haspelsnelle mellom 4000-6000 tåler godt vekten av søkke/sluk og kjøring av større fisk.

I lakseelver må du ofte brukte monofilament som snøre da det kan være mye stein og andre ting som gjør at flettede liner/ Braid ryker. Ergo du trenger større spole for å få inn nok sene på snellen.

Foto: Rpfiske.com

På grunn av bølger, båtdrift og strøm kreves det tyngre sluker/søkker.
Du bør ha en stang som tåler nærmere 80 gram i kast og en snelle i størrelse 4000-5000.
Skal du fiske med tyngre pilker eller søker er det i mine øyne bedre å tenke båtstang/ havfiskestang til dette formålet.
(Dette kommer det forøvrig ut en annen guide om innen kort tid)

Håper dette skrivet gjør det lettere for deg som skal ut å handle nytt fiskeutstyr. Vær bevist på pris, betal gjerne litt mer for kvalitet enn å velge det aller billigste. Ikke vær redd for å spørre!
Sjekk priser på produkter hos de forskjellige butikkene, og ikke minst: Skitt fiske folkens.

Ps: Selv bruker jeg superline/braid til det aller meste av fisket mitt. Jeg anbefaler deg å bruke de ekstra kronene dette koster. Det du får igjen er lengre kast og mer meter med line på spolen da du kan gå betydelig ned i diameter på snøret.

Vh Raphael Pedersen

Finn flere fiskeguider her:
https://www.fiskeavisen.no/category/fiskeguider/

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Dette var Håkon sin første havabbor - Fiskeavisen.no 31. mai 2019 - 12:01

[…] har ofte med meg spinnstang når jeg er ute å fisker for sikkerhetsskyld.Det ble å prøve med favoritt sluken, en 10g […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy